Noord-Amerika: Veel aanbod en goede vraag naar zoete aardappelen

"De oogst van onze zoete aardappelen ziet er heel goed uit. De opbrengsten zijn hoger dan vorig jaar, toen we geen jaarrond aanbod konden leveren. Maar dit jaar is dat geen probleem," zegt Matt Garber van de in Los Angeles gevestigde Garber Farms. Hij voegt eraan toe dat Garber Farms ook goede hoeveelheden van elke maat heeft. "Vorig jaar hadden we maar weinig grote maten, maar tot nu toe zijn er dit seizoen genoeg geoogst."

Foto: Garber Farms

De oogst zelf verliep ook normaal. "Dit is eigenlijk wel speciaal, gezien het feit dat we die twee orkanen op ons dak hebben gehad," zegt Garber. In augustus werd Louisiana getroffen door de orkaan Laura en vervolgens door de orkaan Delta in oktober. Garber zegt dat er over het algemeen een gemiddelde oogst is in Noord-Amerika.

De vraag naar zoete aardappelen ontwikkelt zich gestaag."We leveren over het algemeen niet aan de foodservice, waar wel een grote terugval is te zien. Dat is ook logisch, omdat er zoveel restaurants gesloten zijn of die werken met beperkte menukaarten. De detailhandel loopt daarentegen goed en is ook stabiel."

Garber merkt op dat er veel verschuivingen zijn in de verkoop van zoete aardappelen die wel degelijk een rol spelen. "De fondsenwervingsverkopen worden bijvoorbeeld geannuleerd, maar een deel daarvan is overgenomen door het USDA Farmers to Families Food Box programma. Sommige van de kleinere maten zoete aardappelen hebben hun weg gevonden naar dat programma, wat voor ons leuk is geweest om ze op die manier te kunnen verkopen. Over het algemeen zijn zoete aardappelen, in tegenstelling tot veel andere versproducten, goed in beweging geweest tijdens de pandemie," licht Garber verder toe.

Wat de prijsstelling betreft, merkt hij op dat deze op dit moment lager is dan vorig jaar. "Vorig jaar hadden we een kleinere oogst dan normaal en de prijsstelling is overeenkomstig lager. Dat is wel ietwat teleurstellend," zegt Garber. "Er zijn veel zoete aardappelentelers in de VS en Canada en de gemiddelde oogst heeft in vergelijking met vorig jaar daarom geleid tot lagere prijzen."

Nash Produce, Nashville
In Nashville meldt Nash Produce ook een goede aanvoer van zoete aardappelen. "Het aanbod is zeer vergelijkbaar met dat van vorig jaar. De meeste telers hebben hun oogst op 1 november afgerond, ondanks enkele ongunstige weersomstandigheden in bepaalde regio's gedurende het groeiseizoen," zegt Rebecca Scott van Nash Produce.

Wat betreft de vraag merkt Scott net als Garber ook op dat de vraag vanuit de foodservice niet van de pandemie is hersteld, maar dat er een goede vraag naar zoete aardappelen is in de detailhandel. "We zien de consumptie van zoete aardappelen stijgen," zegt ze. "De verkoop voor Thanksgiving was zeer consistent, zo niet iets hoger dit jaar."

Verder merkt Scott op dat de prijsstelling relatief stabiel is in vergelijking met vorig jaar. "Het aanbod is redelijk gelijk, zo niet hoger, als je de oogst van 2019 vergelijkt met die van dit jaar, terwijl de vraag elk jaar blijft stijgen. Dit jaar vlamde de pandemie ineens erg op en dit zorgde voor een onredelijke piek in de vraag naar zoete aardappelen tijdens het begin van de pandemie," besluit Scott.

Voor meer informatie:
Matt Garber
Garber Farms
+1 337 824 6328
matt@garberfarm.com
www.garberfarm.com 

Rebecca Scott
Nash Produce
+1 800 334 3032
rebeccascott@nashproduce.com
www.nashproduce.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.