Nieuwe Japanse wet beschermt groenten- en fruitveredelaars

Het Japanse parlement heeft woensdag een wetsvoorstel aangenomen dat de controle op het intellectuele eigendom van Japanse groenten- en fruitrassen moet beschermen. Het is bedoeld als een eerste stap om de illegale uitstroom uit het land van cultivars die door middel van plantenveredeling zijn ontwikkeld, tegen te gaan.

De herziene wet inzake de bescherming van zaden en zaailingen, die naar verwachting in april 2021 van kracht zal worden, zal telers in staat stellen om bij de registratie van hun groenten- of fruitras gebieden aan te wijzen waar hun rassen kunnen worden geteeld. Ook zullen zij bestemmingen voor de export aan mogen wijzen.

Volgens een artikel op japantimes.co.jp zullen veredelaars van dergelijke geregistreerde rassen een dwangbevel kunnen aanvragen om de teelt van hun cultivars buiten de aangewezen gebieden of de export zonder vergunning stop te zetten.

Het is geen flauwe wet, want personen die illegaal zaden en jonge bomen naar het buitenland brengen, lopen het gevaar op gevangenisstraffen tot 10 jaar of een boete van maximaal 10 miljoen yen (bijna 80.000 euro)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.