Wetgevers bespreken landbouwwet in een poging de blokkade op te heffen

Peruaanse landarbeiders blokkeren belangrijke snelweg en eisen betere lonen

Honderden landarbeiders van exportbedrijven in het zuiden van Peru hebben een belangrijke verkeersader in het land afgesloten, waardoor tientallen vrachtwagens met versproducten zijn gestrand. De actievoerders, die onder meer hogere lonen eisen, hebben de Panamericana Sur snelweg geblokkeerd, 300 km ten zuiden van Lima, waardoor vrachtwagens en personenauto's urenlang stil zijn komen te staan. 

De demonstranten klagen over schamele lonen van minder dat €9 per dag en de gedateerde wetgeving die grote bedrijven bevoordeeld ten opzichte van arbeiders. In Peru wordt een groot aantal groente- en fruitsoorten geteeld, variërend van mango's, tot blauwe bessen en asperges, die vooral naar de VS, Europa, China en Canada worden geëxporteerd.

De Peruaanse ministers van Landbouw en Werkgelegenheid hebben onlangs een ontmoeting gehad met de organisatie van landarbeiders om tot een akkoord te komen en de protestacties te stoppen. "Het is belangrijk dat we de dialoog aangaan en geen gevolgen genereren waar we later spijt van zouden kunnen krijgen," zei Rubén Vargas, de Peruaanse minister van Binnenlandse Zaken.

Wetgevers lieten weten dat zij bereid zijn te praten over het aanpassen of zelfs schrappen van de landbouwwet waar de landarbeiders het niet mee eens zijn. Van deze wet wordt algemeen aangenomen dat zij heeft bijgedragen aan het bevorderen van de investeringen in en ontwikkeling van de agrarische sector. Arbeiders zijn echter van mening dat zij hier de dupe van zijn geworden en afgescheept worden met armzalige lonen. 

 

Bron: news.trust.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven