Robotgrijper ontwikkeld die tere groenten en fruit kan vastpakken

Wetenschappers van de universiteit van Sydney onderzoeken manieren om met delicate objecten om te gaan. Hun zachte stoffen robotgrijper gedraagt zich als een slurf van een olifant om voorwerpen vast te pakken, op te pakken en los te laten zonder ze te breken.

Volgens de onderzoekers zou deze technologie op grote schaal kunnen worden toegepast in sectoren waar met kwetsbare objecten wordt gewerkt, waaronder ook de tuinbouw en de voedselindustrie.

Dr. Thanh Nho Do, één van de onderzoekers, zei dat de grijper commercieel beschikbaar zou kunnen zijn in de volgende 12 tot 16 maanden, als zijn team een industriepartner kan vinden, die geïnteresseerd is in dit project.

"Onze nieuwe zachte stoffen grijper is dun, plat, lichtgewicht en kan verschillende voorwerpen vastpakken en ophalen, zelfs uit kleine holle ruimtes, bijvoorbeeld een pen in een buis," zei Dr. Do. "Dit apparaat heeft ook een verbeterde realtime krachtsensor die 15 keer gevoeliger is dan conventionele ontwerpen en detecteert de grijpkracht die nodig is om schade aan de voorwerpen die het hanteert te voorkomen."

"Er is ook een thermisch geactiveerd mechanisme dat het grijplichaam kan veranderen van flexibel naar stijf en vice versa, waardoor het voorwerpen van verschillende vormen en gewichten kan grijpen en vasthouden, tot wel 220 keer zwaarder dan de massa van de grijper."

Bron: northqueenslandregister.com.au


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven