Frank Döscher (Elbe-Obst) over het huidige appelseizoen

"Uitdagend exportseizoen door coronasituatie"

Asia Fruit Logistica, de belangrijke beurs voor de internationale appelsector en startschot voor het exportseizoen, zou op 18 november hebben plaatsgevonden. Vanwege Corona is het evenement dit jaar veranderd in een digitaal evenement. "Hoewel onvergelijkbaar met een normale beurs, waren onze verkoopmedewerkers in staat om te netwerken met zowel bestaande als nieuwe klanten. In dit opzicht was Asia Fruit Logistica voor ons een groot succes," zegt Frank Döscher, directeur van Elbe-Obst Vertriebsgesellschaft.

Het management van het Noord-Duitse exportbedrijf verwacht een spannend exportseizoen. "De eerste containers zijn al gepland en zullen binnenkort in de Verenigde Arabische Emiraten aankomen. Bovendien plannen we een hernieuwde export naar Taiwan en India, net als in de afgelopen jaren."

Frank Döscher tijdens de Fruit Logistica 2020

Moeilijke marktomstandigheden kenmerken de exportindustrie
Met betrekking tot de huidige coronaproblematiek ziet Döscher de exportsector voor steeds grotere uitdagingen komen te staan. "De Europese opbrengsten liggen dit jaar op een middelmatig niveau en daarom is er weinig agressie op de markten." Buiten Europa liggen de gemiddelde prijzen echter aanzienlijk lager. "Aan de ene kant komt dit doordat de koopkracht in veel landen in de tijd van Corona is afgenomen, en aan de andere kant omdat er veel goederen uit Zuid-Amerikaanse landen zijn. Voor Europese exporteurs heeft het daarom weinig zin om op deze prijsniveaus binnen te komen."

Zowel in kwantitatief als in kwalitatief opzicht zijn ze vrij tevreden over de opbrengst van dit jaar. Het bedrijf wil nu klaar zijn om te leveren tegen de start van de nieuwe oogst van 2021. "Dit jaar zijn er veel goederen verkocht in maart en april, daarom zijn we te vroeg uitverkocht." Met name op het gebied van de export zal het bedrijf zich dit jaar alleen op geselecteerde afzetmarkten richten, legt Döscher uit. "We zouden gemakkelijk grote hoeveelheden aan Egypte kunnen verkopen tegen lage prijzen, maar onze volumes en marges zouden daarvoor te klein zijn. Polen is dit jaar het enige land dat kwantitatief in staat is om deze prijsagressieve markten te bevoorraden."

Vracht- en prijssituatie
In dit uitzonderlijke jaar is het voor Elbe-Obst belangrijk om bestaande klanten in de exportsector te bedienen. "Natuurlijk willen we selectief exporteren. Op dit moment zal het waarschijnlijk moeilijk zijn om nieuwe structuren op te zetten: De economische situatie heeft de exportklanten al minder bereid gemaakt om risico's te nemen."

Daarnaast zijn er problemen met het verkrijgen van vrachtruimte en containers. Döscher: "Sterk gestegen prijzen en gewijzigde transportroutes als gevolg van de Covid-crisis maken de planning veel moeilijker."

In het algemeen zijn de marketingstructuren op de exportmarkten onvergelijkbaar met het aanbod op de binnenlandse markt. "Elk land is anders. In tegenstelling tot Duitsland en West-Europa stromen in de Aziatische regio bijvoorbeeld nog steeds veel goederen naar de vakhandel en de groothandel. Op het gebied van verpakkingen wordt daar nog steeds veel plastic gebruikt.

Voorzichtig optimisme
Al met al kijkt de Elbe-Obst Vertriebsgesellschaft vol vertrouwen uit naar de tweede helft van het seizoen. "We hebben tot nu toe een goede herfstmarketing op de binnenlandse markt gehad. Mits er geen verdere Corona-verergeringen zijn, zijn we voorzichtig optimistisch," besluit Döscher.

Voor meer informatie:
Frank Döscher
Elbe-Obst Vertriebsgesellschaft mbH
Bassenflether Chaussee 4b
D-21723 Hollern-Twielenfleth, Duitsland
+ 49 4141 9531 854
fdoescher@elbe-obst.de
www.elbe-obst.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven