Nieuwe hittebestendige appelbomen in Spanje

De eerste klimaatbestendige appelboom in Spanje zal in 2021 in de regio Catalonië worden geplant en zal naar verwachting binnen een periode van maximaal 3 jaar op het Iberisch schiereiland op de markt worden gebracht. De appel is rood, knapperig, zoet en sappig. Het gewas is de voorbije jaren geëvalueerd in het testcentrum van het Catalaanse Onderzoeksinstituut voor Agrovoeding (IRTA) in Lleida en in het Testcentrum voor Landbouw Mas Badia in La Tallada d'Empordà (Girona), waar de zomertemperaturen soms de 40 °C overschrijden.

Het nieuwe appelras dat geregistreerd is onder HOT84A1 is het eerste resultaat van het internationale Hot Climate veredelings-programma voor appelen en peren, dat een antwoord wil bieden op de uitdagingen van de klimaatverandering.

"De nieuwe appelrassen, die ontwikkeld zijn met traditionele methoden, zijn bedoeld om de steeds hetere zomers goed door te komen", legt Joan Bonany uit, specialist Fruitteeltprogramma binnen IRTA. “Bovendien bieden ze nieuwe kansen aan telers om appelen te telen in streken waar dat steeds moeilijker wordt, maar ook in gebieden die dichter bij de woonplaats van de consument liggen", voegt hij eraan toe.

Aan het Hot Climate Programme nemen volgende instellingen deel: IRTA, Fruit Futur - een vereniging gevormd door de belangrijkste fruittelers van Catalonië: Actel, Fruits de Ponent, Nufri en Poma de Girona - en het Nieuw-Zeelandse onderzoekscentrum Plant & Food Research. Het programma heeft ook de steun van het Catalaanse ministerie van Landbouw (DARP) en het Nieuw-Zeelandse bedrijf T&G Global werd in februari 2019 geselecteerd voor de wereldwijde commercialisering van de licenties voor de nieuwe appel- en perenrassen. De Catalaanse telersvereniging Fruit Futur heeft onlangs de eerste licentie getekend om HOT84A1 in Spanje en Portugal op de markt te brengen.

Op vraag van Catalaanse fruittelers
Op vraag van de fruitsector in Catalonië, lanceerden IRTA, Fruit Futur en het Nieuw-Zeelandse onderzoekscentrum Plant & Food Research in 2002 het Hot Climate Programme met als doel nieuwe appel- en perenrassen te ontwikkelen die goed gedijen in streken met hoge temperaturen. Destijds merkten de fruittelers van Catalonië immers op dat het moeilijker werd de kwaliteit van de gangbare appel- en perenrassen op peil te houden als gevolg van de klimaatverandering. Achttien jaar later beginnen de resultaten van het onderzoek hun vruchten af te werpen.

Momenteel worden er ook veldproeven uitgevoerd met het HOT84A1-appelras door volgende bedrijven: Waimea Nurseries (Nieuw-Zeeland), TopFruit (Zuid-Afrika), Dalival (Frankrijk), Worldwide Fruit (Verenigd Koninkrijk) en Montague (Australië).

 


Voor meer informatie:
IRTA
www.irta.cat


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.