Unión de Uniones (Spanje)

“Ook na een eventueel einde van de Russische boycot wordt het niet zoals vroeger”

De Spaanse telersvereniging Unión de Uniones betreurt de onlangs door Rusland aangekondigde verlenging van de boycot op de import van Europese landbouwproducten tot eind 2021.

De organisatie bracht nog even in herinnering dat het veto in 2014 werd ingesteld als een reactie op de sancties die de EU Rusland had opgelegd ten gevolge van de Russische inmenging in het conflict in Oekraïne en de annexatie van de Krim. De telersvereniging raamt het bedrag van de virtuele of misgelopen export van de Spaanse landbouwsector naar Rusland sinds 2014 op ongeveer €1.650 mln.

Eén van de meest getroffen sectoren is die van groenten en fruit met een misgelopen export van circa €770 mln sinds 2014.

De organisatie wijst erop dat Spanje in de jaren voorafgaand aan het conflict de zesde grootste exporteur van landbouwproducten naar Rusland was en dat het moeilijk wordt om die positie terug in te nemen in het geval van een opheffing van het veto. Rusland heeft de voorbije zes jaar immers veel geïnvesteerd in het opschalen van zijn productiecapaciteit door bijvoorbeeld het areaal van de kasteelt voor groenten als tomaten en komkommers uit te breiden. Daarnaast haalt het sindsdien ook groenten en fruit uit andere herkomstlanden wereldwijd.

"We zijn bang dat ook na een eventueel einde van de Russische boycot het niet meer wordt zoals vroeger. En toch moeten de EU en Spanje blijven aandringen om de boycot te beëindigen", luidt het bij de telersvereniging, die voorts nog opmerkt dat enerzijds het wegvallen van exportmarkten door bijvoorbeeld de Russische boycot of de Amerikaanse importtarieven en anderzijds de import van structureel goedkope landbouwproducten uit derde landen grote schade aanrichten aan de strategische landbouwsector.

Bron: agroinformacion.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.