Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Poolse champignontelers weten hun hoofd boven water te houden

De export van Poolse champignons in kleinhandelsverpakkingen verloopt momenteel relatief goed. Polen is erin geslaagd de markten stabiel te houden, maar in bepaalde perioden, vooral in het voorjaar, toen de pandemie uitbrak, werden er minder zendingen uitgevoerd. De prijzen van champignons bleven onveranderd, volgens de gegevens van de Poolse vereniging van champignontelers. 75% van de in Polen geteelde champignons gaat naar het buitenland. Dat betekent dat de Poolse champignonsector bijna volledig afhankelijk is van de export.

De situatie was in het voorjaar zeer ernstig te noemen. Vooral aan het begin van de pandemie was er grote onzekerheid. Die situatie verergerde toen landen waarnaar grote hoeveelheden werden verscheept, zoals Duitsland, Frankrijk, Italiƫ en Groot-Brittanniƫ, in lockdown gingen. Scholen, restaurants en hotels werden gesloten. De ingevoerde beperkingen, vooral in Groot-Brittanniƫ, maakten de handel in champignons erg moeilijk.

Aan het begin van de pandemie werd de teelt op substraat beperkt. Na drie weken waren er beduidend minder champignons op de markt. Op dit moment is de teelt op substraat weer op een relatief normaal niveau.

De pandemie heeft voor grote instabiliteit in de handel gezorgd. De bestelling van vijf vrachtwagens liep soms terug tot slechts twee. Het is bekend dat champignons met Kerstmis uitverkocht zullen zijn, maar daarna volgt normaliter een heel tamme periode.

Champignons worden het hele jaar door gekweekt, er is geen seizoensgebondenheid in deze sector. De teelt is zeer arbeidsintensief, wat betekent dat er mensen nodig zijn. Dit jaar was de grote uitdaging om medewerkers te vinden voor het plukken van de champignons. Polen heeft immers werknemers vanuit de oostelijke grensgebieden in de hele tuinbouwsector in dienst. Op dit moment normaliseert de situatie zich langzaam.

Bron: Agroberichtenbuitenland

Publicatiedatum: