Zet oranje paprika's op het menu voor gezonde ogen

Het vijfjarige project Naturally Nutritious is gericht op de ontwikkeling van innovatieve voedingsproducten en AGF-rassen, die zowel voedzaam, lekker als visueel aantrekkelijk zijn. Projectleider Tim O'Hare geeft een update en focust hierbij op de ontwikkeling van oranje paprikarassen. Voorheen waren het wortelen maar nu worden met name oranje paprika's als goed voor de ogen beschouwd. Het is het stofje dat zorgt voor de oranje kleur dat hieraan bijdraagt. 

Onderzoek van Tim O'Hare van de universiteit van Queensland heeft uitgewezen dat oranje paprika de rijkste bron van het pigment zeaxanthine is.

Hij werkt aan een oplossing voor het tekort aan zeaxanthine in onze voeding door onderzoek te doen bij de Queensland Alliance voor Agricultural and Food Innovation (QAAFI) dat wordt gesubsidieerd door Hort Innovation. 

De resultaten van het onderzoek maken onderdeel uit van Naturally Nutritious, dat bedoeld is om de voedingswaarde van groenten, fruit en noten te verhogen.

Voedingstoffen die je kunt zien
O’Hare legt uit dat hij en zijn team geïnteresseerd zijn in producten waaraan consumenten kunnen zien dat ze boordevol essentiële voedingsstoffen zitten. "Een aantal van de belangrijkste voedings-stoffen die belangrijk zijn pigmenten. Het is zeaxanthine dat de paprika zijn feloranje kleur geeft," aldus O'Hare. 

"Met deze voedingsproducten krijg je wat je ziet. Hoe intenser de kleur van het product, des te meer voedingsstoffen het bevat," vervolgt O'Hare.  

In het geval van oranje zeaxanthine is het zo dat deze stof zich opbouwt in onze macula, ofwel gele vlek, en beschermt tegen  schadelijk blauwe licht dat tot maculadegeneratie kan leiden. 

Een tekort aan zeaxanthine maakt de ogen gevoeliger voor leeftijds-gerelateerde maculadegeneratie, een aandoening waar één op de zeven Australiërs van boven de 50 aan lijdt en in de leeftijdsgroep 80-plus is dit zelfs één op de drie.

Teveel blauw licht kan de lichtreceptoren (kegeltjes) in het netvlies beschadigen. Deze zijn verantwoordelijk voor een goed  gezichts-vermogen en het waarnemen van kleuren. Hoe meer zeaxanthine zich in de macula op heeft gebouwd, hoe meer van het blauwe licht op natuurlijke wijzen wordt gefilterd. 

Hoog gehalte aan zeaxanthine 
Een analyse van verschillende groenten en fruit wees uit dat oranje paprika verreweg de rijkste bron van zeaxanthine is. Eén paprika (Met een gemiddeld gewicht van 450 gram)  bevatte evenveel zeaxanthine als 30 tabletten van een zeaxanthine-voedingssupplement, waarvan een dagelijkse dosis van twee milligram wordt aanbevolen.

"Iedere zeaxanthine tablet bevat ruwweg evenveel zeaxanthine als 10 gram paprikavruchtvlees," zegt O'Hare. "Het probleem is echter dat oranje paprika's niet altijd verkrijgbaar zijn en dat is iets waar we wat aan willen doen."

De bekende 'stoplicht'-paprika's, in de kleuren rood, geel en groen, bevatten daarentegen helemaal geen zeaxanthine. 

 

Voor meer informatie: 
Dr Tim O’Hare
University of Queensland
Tel: +61 408 148 049 
Email: t.ohare@uq.edu.au   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven