De omzet in de horeca steeg in het derde kwartaal van 2020 met een ongekende 103,6 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Door de versoepeling van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, lag de omzet weer nagenoeg op hetzelfde niveau als in het eerste kwartaal van 2020. Ondanks het sterke herstel was de omzet van de horeca nog wel 12,2 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. De horeca blijft daarmee een van de zwaarst getroffen sectoren door de coronacrisis. Het volume, de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet, steeg 103,2 procent ten opzichte van het vorig kwartaal.
Fors meer omzet logiesverstrekkers in het derde kwartaal
De omzet van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, steeg met 150 procent in het derde kwartaal van 2020 ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Het volume nam met 153,5 procent toe. Ondanks deze ongekende cijfers was de omzet nog wel 19,7 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzet van hotels nam in het derde kwartaal van 2020 met bijna 226 procent toe in vergelijking met een kwartaal eerder, maar ten opzichte van een jaar eerder was de omzet van hotels 32,4 procent lager.
Omzet eet- en drinkgelegenheden neemt sterk toe
Eet- en drinkgelegenheden, zoals restaurants, cafés en fastfoodrestaurants, hebben in het derde kwartaal 91,4 procent meer omgezet dan in het kwartaal daarvoor. De omzet was echter wel 9 procent lager dan in dezelfde periode van vorig jaar.
Met een stijging van 164 procent nam de omzet van cafés het sterkst toe. Het volume steeg met bijna 162 procent. De omzet is 10,1 procent lager dan in het derde kwartaal vorig jaar. Ook bij restaurants stegen omzet en volume sterk, met respectievelijk 129,8 en 128 procent.
De omzet van fastfoodrestaurants en kantines en catering steeg minder hard, maar nog altijd met respectievelijk 43,5 en 43,7 procent. Als enige branche van de horeca realiseerden de fastfoodrestaurants meer omzet dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar (0,9 procent). De omzet van kantines en catering lag 34,6 procent lager dan een jaar eerder.
Bron: CBS