Zweedse Ugglarps Grönt dreigde met boerenkool te blijven zitten door afgelaste kerstdiners

Bij het Zweedse teeltbedrijf Ugglarps Grönt is het normaal gesproken de drukste periode van het jaar. Zo’n 75 procent van hun boerenkooloogst gaat via groothandel Martin & Servera naar restaurants, maar dit jaar dreigen ze met grote hoeveelheden te blijven zitten omdat veel restaurants de kerstdiners hebben geannuleerd.

Mikael Jidenholm, die met zijn vrouw Mija Ugglarps Grönt runt: “Het begon goed en toen de boerenkool drie weken geleden echt begon te groeien, dachten we snel de top te bereiken. Tegelijkertijd werden er nieuwe beperkingen ingevoerd en werden de meeste kerstdiners geannuleerd. De groothandel nam niet meer zoveel op en toen stonden we daar maar zes pallets te vullen in plaats van dertig. Toen dachten we, help we gaan veel te veel overhouden! Maar we kunnen ook niet stoppen, dus toen maakten we er maar het beste van.”

Ironisch: beste oogst ooit
Na een oproep op social media, kregen ze veel reacties. Mensen belden om wat te willen kopen of om hun ideeën te delen, van boerenkoolsmoothies tot boerenkoolchips. Het gaat dit jaar om zo’n 150 ton boerenkool. In een herfst zonder pandemie had Mikael erop gerekend dat 110 ton van de oogst verkocht zou worden. Ze hadden de teelt dit jaar ook uitgebreid, zodat het seizoen verlengd kon worden om zo aan de wens van de groothandel en de toegenomen vraag te voldoen. Toen volgde een zeer succesvolle groeiperiode.

Mikael: “Het is best ironisch, want de boerenkool heeft nog nooit zo goed gegroeid als dit jaar. We hebben wat aan de teelttechniek aangepast, waardoor we een stijging van misschien wel 30 tot 40 procent hebben. Het is daarom een beetje pijnlijk dat we nu zo goed slagen en het vervolgens niet verkocht krijgen.”

Alle beetjes helpen
Financieel gezien zullen ze verlies draaien, maar Mikael ziet ook goede ontwikkelingen: “We hebben nu een grote bestelling uit Stockholm ontvangen. Daar zullen ze informatie verspreiden in de binnenstad en etalages versieren met boerenkool. Dat is wel een leuke bijkomstigheid: er wordt meer kennis over boerenkool verspreid. Verder gokken we op kleinere orders: we lopen de kleine lokale verkoopplekken af en er zijn nog wat samenwerkingen ontstaan, maar we zijn nog op zoek naar meer.”

Van gekookt tot chips
Tegenwoordig wordt er bijna jaarrond boerenkool geteeld bij Ugglarps Grönt en de teelt is gegroeid van een halve naar vijf hectare. Toen Mikael 35 jaar geleden begon, concentreerde de verkoop zich op de eerste twee weken van december. Ze verpakten de boerenkool in zakken van vijf kilo die door particulieren werden gekocht. Een paar jaar later teelden ze voor een lokaal bedrijf dat de boerenkool invroor en verkocht en weer later ging Ugglarps Grönt over naar de verkoop aan restaurants. Tot het consumptiepatroon tien jaar geleden veranderde, zo legt Mikael uit: “Ik herinner me dat boerenkoolchips ineens populair werd in de zomer. Toen begonnen mensen het hele jaar boerenkool te kopen, dus tegenwoordig hebben we altijd boerenkool. Toch is boerenkool nog steeds verbonden met kerst, dus ik denk dat meerdere telers nu met teveel boerenkool zitten. Maar als we allemaal informatie verspreiden, dan helpt dat echt. Wij hebben gezien dat het loont om het op alle mogelijke kanalen te zetten en mensen voelen zich echt betrokken. Zo kunnen we boerenkool bekender maken en dat is voor alle telers positief.”

Bron: ja.se


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven