Patatas Meléndez

Afzet fritesaardappelen Agria en Yellow Lady krijgt duwtje in de rug in Spanje

Het aardappelseizoen in het Spaanse gewest Castilla y León is dit jaar aan de vraagzijde sterk beïnvloed geweest door de gevolgen van de coronapandemie en aan de aanbodzijde door weersomstandig-heden die de kwaliteit van de aardappelen in sommige zones naar beneden heeft gehaald, zo vertelt Juan Manuel Coello, COO van Patatas Meléndez. “Het is duidelijk dat corona voor een groot deel de evolutie van het voorbije seizoen heeft bepaald en waarschijnlijk zal het ook veel invloed hebben op de aardappelafzet in 2021. Toch kunnen wij een redelijk positieve balans voorleggen. We hebben onze verbintenissen met de retail én met onze telers kunnen nakomen”, zegt Coello, die onderstreept dat Patatas Meléndez alle aardappelen boven de productiekosten heeft aangekocht zodat de telers een zekere winstmarge hebben kunnen behalen.

Jaarrond Spaanse aardappelen
Tijdens de herfst en winter zet Patatas Meléndez de bewaar-aardappelen uit Castilla y León af totdat het overgaat op de nieuwe aardappelen uit Zuid-Spanje. "We spelen op deze manier in op de wens van de consument, die een duidelijke voorkeur heeft voor product uit eigen land", legt Coello uit. "Eind december gaan we ook van start met de afzet van aardappelen van de tweede oogst in de regio's Murcia en Andalusië, die nog zal doorlopen wanneer we in april de eerste aardappelen van de volgende oogst op de markt brengen. Het is ons doel jaarrond nieuwe aardappelen te kunnen aanbieden”, zo zegt de COO van Patatas Meléndez, dat in 2020 al 70.000 ton aardappelen uit Castilla y León heeft afgezet.

Het aardappelbedrijf is ook bezig met promotieacties voor frites-aardappelen van de rassen Agria en Yellow Lady, waarvan 85% afkomstig is uit Castilla y León.

Bottlenecks in 2021 voorkomen
Op de vraag wat hij van 2021 verwacht, antwoordt Coello: “De onzekerheid speelt ons zeker parten, maar ik moet zeggen dat de telers met wie we samenwerken het hoofd niet laten hangen. Vooral nu moeten we heel veel belang hechten aan een goede samen-werking. We moeten goed plannen wat en hoeveel we poten en ook het rooien moet georganiseerd gebeuren. Patatas Meléndez biedt in deze moeilijke tijden stabiliteit en zekerheid, wat van groot belang is voor wie zijn brood verdient met de arbeid op het land”.

“De laatste tijd zien we een tendens om de aardappelen vroeg te poten, want vele telers uit Castilla y León gaan ervan uit dat de oogst in de maand juli betere prijzen haalt. Dat moeten we goed in de gaten houden om bottlenecks op de markt te voorkomen”, zegt Coello.

Bron: agronewscastillayleon.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven