Leonard Droomer

Zuid-Afrikaanse steenfruitteler Dreemfruit plukt eerste platte perziken

Het steenfruitseizoen begon zo'n tien dagen later dan normaal voor Dreemfruit, wat volgens teler Leonard Droomer  frustrerend was, hoewel het wachten wel de moeite waard bleek te zijn. De in Breede Valley gevestigde steenfruitteler verwacht namelijk goede aantallen nectarines en perziken van hoge kwaliteit te oogsten.

Het bedrijf richt zich met name op de lokale retailsector (PicknPay en Freshmark) en Marks & Spencer (via Delecta) in het VK.  

De eerste platte perziken zullen deze week per luchtvracht naar Marks & Spencer worden verzonden. Het is een nichecategorie die de teler graag uit wil breiden maar de testen die het bedrijf tot nu toe uitvoerde, hebben maar twee rassen opgeleverd die commercieel interessant zijn. 

De proeven gaan door en zodra het bedrijf een ander geschikt plat perzikenras heeft gevonden, zal zij haar areaal uitbreiden.

"Platte perziken zijn de moeilijkst te telen steenfruitsoort," merkt hij op. 

“Ze vereisen speciale zorg op het gebied van snoeien maar er is wel veel vraag naar. Ook leveren platte perziken hogere prijzen per kilo op maar omdat de productie zo laag is, zijn de opbrengsten per hectare in de praktijk nauwelijks hoger dan die van nectarines."

De nectarineoogst loopt van week 46 tot week 4 - 5. De eerste nectarines treffen een sterke lokale markt, waar de vraag goed is, hoewel er onder consumenten wel sprake is van prijsgevoeligheid. 

Leonard zegt dat er al honderden rassen door het bedrijf werden getest.

"Het meest interessante ras dat momenteel wordt getest is Boreal, een nieuw witvlezig nectarineras van PSB Producción Vegetal (rechts). Het werd twee jaar geleden geïntroduceerd en het in totaal 120 hectare tellende areaal dat in Zuid-Afrika voor Boreal werd gereserveerd, is al beplant.

"Qua smaak, formaat en kleuring onderscheidt dit ras zich van andere witvlezige nectarines," zegt hij. "We kunnen niet wachten om de eerste nectarines over een paar jaar te oogsten."

Onafhankelijk testperceel Provar
Dreemfruit is één van de onafhankelijke evaluatielocaties van Provar-Hortgro, vertelt de teler. Dit is zeer interessant voor de sector en het specifieke teeltgebied. 

Naar verwachting zal het eerste fruit afkomstig van deze locatie volgend seizoen worden geëvalueerd. Hiermee zal de sector kunnen beschikken over een onpartijdige evaluatie van de verschillende rassen.

Boreal, links, met aan de rechterzijde een platte perzik (foto:  Dreemfruit)

"Deze onafhankelijk evaluatielocaties worden steeds belangrijker en relevanter omdat microklimaten veranderen en telers de garantie willen hebben dat ze geschikte rassen aanplanten," zegt hij. 

Het bedrijf heeft al haar pruimenbomen gerooid omdat de fruitzetting matig was met de bedoeling om over te schakelen op fruitsoorten die kruisbestuiving nodig hebben. Volgend jaar zal Dreemfruit het eerste perceel Tango aanplanten omdat het bedrijf zich ook op de easy-peelermarkt wil begeven.

Daarnaast teelt het op een areaal van 70 hectare wijndruiven in de regio tussen Worcester en Ceres. 

 

 

Voor meer informatie: 
Leonard Droomer
Dreemfruit
Tel: +27 82 774 6841
Email: leonard.droomer@dreemfruit.com https://www.facebook.com/dreemfruit/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven