"Eerste Witte Wijn appelen weer op Zuid-Afrikaanse bodem geteeld"

Hoewel men niet zeker weet hoe lang de Witte Wijn appel, de eerste appel die ooit in 1662 in de Kaap werd geplukt, weg is geweest, denken de speurneuzen van Tru-Cape Fruit Marketing dat dit enkele honderden jaren is geweest. 

Sinds april 2019 is de Witte Wijn appel terug is in de tuin van het bedrijf in Kaapstad en het jaar daarna werd hij geplant in Babylonstoren in Franschhoek, evenals in de Tru-Cape Heritage Orchard in Grabouw, waar de Witte Wijn appelboom nu weer kleine vruchten draagt die het formaat van een knikker hebben.

"Dit is een bijzonder moment in de geschiedenis van de Zuid-Afrikaanse appelteelt," zegt Buks Nel, die ondanks dat hij een expert is op het gebied van nieuwe appelrassen bij Tru-Cape samen met kwaliteitsmanager Henk Griessel het idee om de Witte Wijn appel terug te brengen naar Zuid-Afrika initieerde. Beiden schreven ook boeken over de geschiedenis van de appel: Apples in the Early Days at Cape, en recent The Newcomers and their Friends, gewijd aan nieuwe appelrassen. 

Met financiële steun van Hortgro importeerde Tru-Cape plantmateriaal uit Nederland en schonk de bomen aan Kaapstad en Babylonstoren.

Henk Griessel refereert aan de aantekening die de Nederlandse gouverneur op 17 april 1662 in zijn dagboek maakte over de eerste Witte Wijn appel en zegt dat dit Nederlandse appelras op 18 november 2020 weer in de Heritage Garden van Tru-Cape te zien was. "De appelen groeien aan een kleine boom die niet hoger is dan 210 cm. Deze appel, die ook wel Wijnappel wordt genoemd, draagt nu, 360 jaar nadat het eerste exemplaar op Zuid-Afrikaanse bodem werd geplukt, opnieuw vruchten," aldus Griessel. 

De Tru-Cape Heritage Orchard op het Oak Valley Estate is slechts eenmaal per jaar open voor het publiek, zodat fruitliefhebbers historische rassen, die niet meer op commerciële schaal worden geteeld, kunnen zien en proeven. 

Hoewel een bezoek gratis is, moet men wel reserveren voor een ochtend- of middagsessie via Quicket. "We hopen dat de Wijnappel tegen die tijd rijp zal zijn om te worden gegeten," zegt Nel. 

"Dit is een uitstapje waar de hele familie in de buitenlucht van kan genieten," zegt Griessel tot slot. 

 

Voor meer informatie: 
Tru-Cape
www.tru-cape.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.