Tony Derwael, Bel’Export

"We moeten nog heel wat peren wegzetten om eind juli leeg te raken”

Tholen – De situatie op de perenmarkt is niet zo positief. “Het valt hard tegen”, vertelt Tony Derwael van Bel’Export. “Wat de precieze reden is weet ik niet, maar ik krijg de indruk dat de markt erg traag is en dat de effecten van corona het tegenovergestelde zijn als tijdens de eerste lockdown. Een aantal maanden geleden gingen de mensen hamsteren en kochten dubbel zoveel in. Nu lijkt het erop dat de mensen uitkijken wat ze uitgeven. Niet alleen in België en Nederland, maar in heel Europa. Door corona is het goed mogelijk dat er een recessie aan zit te komen en daarom gaan mensen spaarzaam om met hun geld.”

“Daarbovenop komt ook dat we dit jaar zo’n 20% meer peren geplukt hebben. Dit is toch flink meer dan we begin augustus dachten. De regen van half augustus heeft de peren doen groeien. Het is zo dat als de peren een maat grover zijn, dat je dat 25% meer productie hebt. Ik denk dat de maat een reden is dat we meer geplukt hebben dit jaar”, zegt Tony. “20% is toch heel veel. Dat is ongeveer de verkoop van 2 maanden die we extra op onze 10 maanden kwijt moeten raken. Hierdoor krijg je wat druk op de markt. Vorig jaar waren we relaxt, omdat er schaarste aan zat te komen. Nu moeten we heel wat volume wegzetten om eind juli leeg te raken.”

Daarentegen loopt de handel volgens Derwael goed door. “De afnames zijn voor de tijd van het jaar normaal. Ondanks dat de prijzen in de winkels hoger zijn dan gewoonlijk. Bij hoge prijzen krijg ja automatisch minder verbruik. Daarbovenop komt natuurlijk nog de 20% extra peren en dat maakt de zaak zeker niet gemakkelijk. Qua kwaliteit is er dit jaar niets aan de hand. Er zijn dit jaar wel een paar peren te laat geplukt, maar die volumes zijn zo goed als van de markt. Ook over de bewaring ben ik positief. Daarnaast is de uitwendige kwaliteit beter dan vorig jaar. Toen hadden we verruwing, maar dit jaar zien de peren er zeer mooi uit.”

“Een andere reden dat er wat meer druk is op de markt is dat Italië dit jaar ook weer een normale productie heeft. Vorig jaar hadden ze zo’n 50% minder peren geplukt. Dat staat voor 350 miljoen kilo peren en dat is te vergelijken met de hele Belgische oogst”, vervolgt Tony. “Het is moeilijk om te zeggen of we nog een opleving van de markt krijgen. We hopen het natuurlijk wel, maar als er een recessie aankomt vrees ik het ergste. Voor appels ziet het er gelukkig beter uit. De afzet van appels gaat geen problemen geven dit seizoen. Daarnaast ligt ons Belgisch fruit voor hoge prijzen in de winkels. Al het fruit is vrij duur, behalve bananen. Dat is iets wat ik niet kan begrijpen.”

Voor meer informatie:
Tony Derwael
Bel'Export
Neremstraat 2
3840 Borgloon - België
Tel +32 12 440 551
belexport@belexport.com     
www.belexport.com      


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven