ZhPolo, Zhadobina Garlic: "Import van Chinese en Argentijnse knoflook neemt toe"

"Door speculatie tekort aan Spaanse knoflook"

De opbrengst van Spaanse knoflook viel afgelopen zomer plots zienderogen terug door de overvloedige en aanhoudende regenval net voor de oogst van start zou gaan in de belangrijkste teeltgebieden. Het water op de velden zorgde ook voor heel wat problemen met de schil, waardoor de beschikbaarheid van klasse I product dit seizoen schaars is en de aankoopprijzen oplopen tot €3,60 per kilo.


Spaanse knoflook

“De minder grote oogst en de beperkte hoeveelheden klasse I knoflook hebben de telersprijzen naar boven gestuwd. Veel product is dit jaar gewoonweg verloren gegaan en een ander deel moest noodgedwongen afgeleid worden naar de verwerkende industrie”, zegt ZhPolo, manager van het handelsbedrijf Zhadobina Garlic, S.L.


Argentijnse knoflook

“Door de ongebreidelde speculatie dit seizoen is het tekort aan Spaanse knoflook nog wat nijpender geworden. Ook al zijn de prijzen reeds hoog, veel telers kiezen ervoor een afwachtende houding aan te nemen en de voorraden nog niet af te zetten in de verwachting dat de prijzen nog zullen blijven stijgen. Het is anderzijds heel waarschijnlijk dat de prijzen in maart en april zullen dalen, omdat de telers dan opeens haast zullen hebben om hun knoflook van de hand te doen en de magazijnen te legen voor de nieuwe oogst begint”, voegt hij eraan toe.

Spaanse knoflook

Volgens de handelaar leidt deze situatie ertoe dat sommige importeurs die voor grote afzetketens werken knoflook uit andere landen beginnen te importeren. "Terwijl er toch nog heel wat Spaanse knoflook in de opslag ligt, worden veel importeurs gedwongen om product uit China en Argentinië te halen. Daar is er wel knoflook tegen betaalbare prijzen beschikbaar en de supermarkten hebben nu eenmaal product nodig."


Knoflook uit Brazilië

Het hoofdproduct voor het handelsbedrijf Zhadobina Garlic, S.L. is verse knoflook, die het in meer dan 40 landen afzet, maar het handelt ook in uien en gedroogd fruit zoals amandelen en walnoten. "We treden niet louter op als tussenhandelaars. We engageren ons ertoe om de hele productie van de telers met wie we werken op de markt te brengen. We kunnen dat dankzij ons brede netwerk van contacten", zegt ZhPolo.

“We werken voornamelijk met knoflooktelers uit Spanje, maar we hebben ook goede contacten in Egypte, China, Argentinië of Peru. Op dit moment zijn we bezig met het sluiten van een overeenkomst om Braziliaanse knoflook te exporteren naar Tunesië en andere Arabische landen, wat meteen ook de eerste keer zal zijn dat de Braziliaanse knoflook die markt bereikt. De paarse knoflook uit Brazilië is vergelijkbaar met die van Spanje, maar de kleur is nog intenser. Momenteel is het, gezien de schaarste aan Spaans product, een gewild artikel”.

Voor meer informatie:
ZhPolo
Zhadobina Garlic S.L.
Albacete (Spanje)
Mob: +34 629 85 99 19
salesmanager@zhadobinagarlic.com 
www.zhadobinagarlic.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven