Citrussector in Zuid-Italië beleeft sombere tijden

Veel telers en andere spelers uit de Italiaanse citrussector hadden gehoopt dat de coronacrisis de vraag naar citrus zou opdrijven, maar dat bleek helaas niet het geval. De consumptie bleef laag, ook vanwege het milde klimaat, en de commerciële onzekerheden die hiermee gepaard gingen hebben veel telers uit de Zuid-Italiaanse provincie Tarente onder druk gezet. “De prijzen die wij ontvangen voor het citrus liggen momenteel onder de kosten die nodig zijn voor de teelt. Het gaat om €0,15 per kilo en dat is heel laag. Er bestaat een risico dat telers ermee stoppen en dat het citrus aan de bomen blijft”, zegt een teler uit Massafra.

“Het lijkt of we het seizoen van twee jaar geleden opnieuw beleven. Toen raakten we de clementines aan de straatstenen niet kwijt en veel telers zagen zich genoodzaakt om de bomen in hun citrusgaarden te kappen. Dit jaar zijn er veel hoeveelheden beschikbaar en de kalibers zijn in veel gevallen klein. De temperaturen, die boven het seizoensgemiddelde lagen, zorgden voor een vertraging van 20 dagen qua rijping. Nu pas zien we dat het citrus een homogene kleur begint te krijgen.”

“Klanten die normaal gesproken grote hoeveelheden inkopen beginnen zich zorgen te maken en stopten met het tekenen van contracten. Dat is het gevolg van de pandemie, die voor commerciële onzekerheid zorgt. Ze weten niet of ze hun voorraden kwijtraken en of ze de kosten voor arbeid, transport, verwerking en verzending naar de markten kunnen dekken.”

“In een memo van Coldiretti Taranto lazen we een bijdrage van voorzitter Alfonso Cavallo: ‘De eerste lockdown markeerde de sluiting van het seizoen 2019/2020 en de tweede golf begon midden in het seizoen 2020/2021. Dit laatste seizoen, dat in oktober van start ging, wordt gekenmerkt door een vreemde consumptietrend en lage prijzen. De clementines hebben een afzetprijs van €0,30 per kilo en €0,15 daarvan is voor de telers. We gaan een dramatische resultatenrekening tegemoet zien’.”

Telersvereniging Due Mari liet van zich horen namens directeur Vito Rubino en voorzitter Pietro De Padova. “Aan de dramatische situatie als gevolg van de onvoorspelbare klimatologische oorzaken, moeten andere factoren worden toegevoegd die de crisis in de citrussector blijven bepalen. Deze zijn voorspelbaar, omdat ze zich al jaren voordoen, maar er is tot op heden geen oplossing voor of antwoord op te geven. Het gaat om de structurele problemen in de sector. Deze zijn toe te schrijven aan een klein, gefragmenteerd en beperkt agrarisch onroerend goed en een commercieel netwerk dat bestaat uit kleine ondernemers met een gebrek aan ledenbasis. Er is onderling veel concurrentie, waardoor ze ten prooi vallen aan groothandelaren en andere grote spelers.”

“Het is noodzakelijk om een ingrijpende rassenhervorming te activeren. Op deze manier kan het aanbod worden uitgebreid, kunnen onderzoeks- en experimentencentra worden versterkt en kunnen er afspraken worden gemaakt met buitenlandse instanties over de vermeerdering van nieuwe, gepatenteerde rassen. Op deze manier kunnen we voorkomen dat er een constante strijd moet worden gevoerd. De telersorganisatie vraagt om een gesprek met de regio en het ministerie om een campagne te lanceren voor de consumptie van clementines van klein kaliber. Deze zijn van goede kwaliteit en kunnen prima worden gegeten.”


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven