Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Uitkomst stakeholderbijeenkomst LNV van 20 november

"Slechts 47% van de bedrijven die exporteren naar VK voldoende voorbereid"

De Brexit- onderhandelingen zijn nog niet zichtbaar opgeschoten. Ook de voorbereiding voor 1 januari a.s. lopen nog achter in het VK en volgens een scan van LNV is pas 47% van de bedrijven die exporteren naar  het VK voldoende voorbereid.

Er is onrust in de Britse regering nadat topadviseur Dominic Cummings half november is vertrokken. Ook de politieke situatie in de Verenigde Staten is veranderd  sinds de komst van president Joe Biden. Hij wil dat VK een deal sluit met de EU voordat de VS een handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk gaat bespreken. Er lopen wel al gesprekken tussen Londen en o.a. Japan en Canada. Ook wordt er gesproken met Kenia, wat waarschijnlijk tot een model zal leiden waar andere Afrikaanse landen zich bij aansluiten.

Het Britse bedrijfsleven is erg ontevreden over het niveau van voorbereiding van de Britse overheid. Er zijn veel open eindjes ten aanzien van Nood-Ierland en de Ierse grens. Britse supermarkten dreigen hun overheid met een vertrek uit Noord-Ierland als er geen helderheid komt over de werking van de grens.

Minister Carola Schouten, zelf aanwezig in het stakeholdersoverleg, laat  weten  dat het Nederlandse kabinet korte lijnen heeft met het EU-onderhandelingsteam van Barnier. De Britten laten veel onduidelijk-heid bestaan over de te volgen regels en geven niet helder aan wat ze willen. De kernboodschap voor Nederlandse bedrijven is: bereid je zo goed mogelijk voor, maar houd daarbij rekening met een moeizaam begin van handel met het VK in 2021. Het ministerie geeft nieuwe informatie zo snel mogelijk door aan het bedrijfsleven.

VK Plantenpaspoort en fytosanitaire certificaten
Er zijn recent nieuwe aanpassingen doorgevoerd in de ‘readiness guidances’ vanuit de Britse overheid, ook over het plantenpaspoort  (deze link). Er zijn geruchten dat alle plantenzendingen (incl. eindproduct) vanaf 1 april 2021 een fytosanitair certificaat nodig hebben, maar daar heerst nog onduidelijkheid over.

Wel is duidelijk dat voor “High priority plants and plant products” (de betreffende guidance, de lijst planten) in ieder geval fytosanitaire certificaten vereist zijn per 1 januari 2021. Nadere eisen om het fytosanitaire certificaat voor die gewassen te verkrijgen zijn nog niet bekend gemaakt.

Ook karren met houten legborden (o.a. Deense karren) moeten waarschijnlijk een fytosanitair certificaat hebben. 

De rol van de NVWA
De NVWA bereidt zich voor op een rommelig begin van 2021 dat voortkomt uit de voortdurende onduidelijkheid over de regels waarmee gewerkt gaat worden. Brexit- coördinator Peter Verbaas uit grote zorgen over de onduidelijkheid in de regelgeving. “Onderdeel van de voorbereiding is dat er gedacht wordt aan ruimere openingstijden bij de NVWA en de keuringsdiensten bij de overgang. Verder worden er tests gedaan om te zien of de systemen goed voorbereid zijn. Daar zit ook een fytosanitaire import testcase bij en die lijkt positief uit te vallen. De algemene indruk is dat aan de Britse zijde de toezicht-houders en autoriteiten bij lange na niet goed zijn voorbereid voor hun exportlogistiek. “

“De eerste dagen van januari 2021 gaan er nauwelijks veerboten naar het VK, maar als de handel op gang komt, zullen we tegen problemen aan gaan lopen. Om die problemen snel op te kunnen vangen worden de lijnen met de landbouwraad in Londen kort gehouden en komt er een e-mail hotline om problemen direct aan te geven bij de Nederlandse overheid.”

Plantum adviseert om zendingen zoveel mogelijk nog in 2020 naar het Verenigd Koninkrijk te versturen. Voor de eerste zendingen in 2021 kan het verstandig zijn om te beginnen met kleine zendingen die een paar dagen oponthoud kunnen overleven.

Andere informatiebronnen die u in de gaten kunt houden:

NVWA: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/brexit

Naktuinbouw: https://www.naktuinbouw.nl/zoeken?s=brexit&=Toepassen

NAK: https://www.nak.nl/?s=brexit

Guidance for importing and exporting plants and plant products https://www.gov.uk/guidance/importing-and-exporting-plants-and-plant-products-from-1-january-2021

bron: Plantum

beeld: NVWA

Publicatiedatum: