Santiago Contreras, Hausladen Fruchthandelsgesellschaft mbH

Interesse in exclusieve mango's en tropische avocado's groeit

Met het einde van de herfst en de lagere temperaturen belandt er in deze dagen steeds meer exotisch fruit in de winkelwagentjes van de consumenten die in de zomermaanden voor het rijkelijke seizoensassortiment aan fruit kiezen. De populairste onder de exoten is de avocado, die het momenteel nog steeds goed doet en ook in de zomer goed verkocht werd. Maar ook fruit zoals mango's en papaja's worden steeds populairder in de Duitse handel. We spraken met Santiago Contreras, werkzaam op de importafdeling van Hausladen Fruchthandelsgesellschaft mbH, over het lopende seizoen.

Afzet van ingevlogen mango's door de lockdown beïnvloedt
"Momenteel is het hoogtepunt van het Braziliaanse Kent-mangoseizoen bereikt. De kwaliteit en de smaak van de mango's is zeer goed en het aanbod toereikend. We zullen nog tot eind december producten uit Brazilië ontvangen.“ Parallel hieraan zullen eind november de eerste Kent-mango's uit Peru verladen worden, die in week 51 in Europa aan zullen komen.

Peru is dit seizoen het zorgenkind, weet Santiago: "De situatie in Peru is gespannen, aangezien het er sinds maanden onvoldoende geregend heeft. Dat wordt nog eens versterkt door het fenomeen La Niña, en de hierbij horende lagere temperaturen.“ La Niña is een klimaatfenomeen dat onderdeel van een natuurlijke, mondiale klimaatcyclus is. Het kent twee extremen: een warme fase, die als El Niño bekend is, en een koude fase, bekend als La Niña. Deze koude fase treedt op wanneer er sterke passaatwinden vanuit het westen de zeetemperaturen laten dalen. "In Peru betreft dit de kunstenzone in het noorden, waar de Peruaanse landbouw geconcentreerd is. In het bijzonder Piura, Lambayeque en La Libertad, waar de waterreservoirs bijna leeg zijn. De hydrische stress voor de planten zou dramatisch kunnen worden als het in de komende twee weken niet regent.“ In dat geval kan men vrijwel uitsluitend grootte 9/10/12 verwachten. "Naast het gebrek aan grote exemplaren zullen de mango's ook vroeger rijpen. Telers zijn dan gedwongen om vroeger te oogsten en te exporteren."


Christoph Buchner in het afgelopen jaar tijdens een bezoek aan de mangoplantages in Peru (FreshPlaza deed verslag).

De markt voor mango's is relatief stabiel: "Dit ligt er vooral aan dat het gros van de verscheepte mango's via de retail verkocht wordt en er in deze sector tot nu toe en ook in de eerste lockdown sprake was van een stabiele afzet in deze productgroep. Bij ingevlogen mango's zijn de afzet en de markt weliswaar beïnvloed, echter zijn de hoeveelheden in het oorsprongsland niet te groot om sterk te worden beïnvloed door de kleinere markt.“ Men ziet zowel Kent uit Brazilië alsook de eerste Peruaanse ingevlogen mango's op de Duitse markt.

Stabiele papajamarkt
"De markt voor papaja's is momenteel eveneens stabiel, met voldoende aanbod uit Brazilië. Kwaliteit en smaak zijn goed. Tussen mei en oktober is de behoefte kleiner, maar in de koele maanden stijgt de vraag significant en in de winter wordt het seizoenshoogtepunt bereikt.“


Formosa papaja's van het merk Struwwelpeter

Chili domineert bij de avocado's
De avocadomarkt wordt momenteel gedomineerd door Chileense leveringen, gevolgd door leveringen uit Mexico evenals Colombia, en in geringere mate uit Israël, Spanje en Marokko. Na een zeer moeilijke overgang van Peru naar Chili is de markt nu goed voorzien. Aangezien Mexico grotere hoeveelheden dan gebruikelijk naar Europa exporteert, bestaat er druk bij kleine exemplaren. Dat zal verdwijnen zodra de vraag vanuit de VS midden december weer stijgt.“


Andreas Buchner 

De teelt heeft zich vanwege de beperkte luchtvrachtcapaciteiten tot nu toe zelf gereguleerd: "De logistiek lijdt nog steeds onder fluctuatie en blijft onzeker. Sommige airlines hebben hun dagelijkse verbindingen uit het programma gehaald. Sommige routes worden drie keer per week gevlogen, andere helemaal niet. De prijzen hebben sprongen gemaakt en stijgen, vanwege de aankomende kersttijd, nu nog verder.“ Passagiersvluchten van Zuid-Amerika naar Europa zijn vergeleken bij 2019 met 73% ingestort, deze daling in vrachtoppervlak zorgt voor grote concurrentie op de bestaande vluchten en drijft de prijzen omhoog, verklaart Santiago.

Exoten in de zomermaanden
Avocado's zijn één van de weinige exotische producten die zich ook in de zomer staande weten te houden tegenover het 'zomerfruit' en die hun volumes stabiel kunnen houden: "De avocado bewijst zich het hele jaar door als blijvertje. De mangomarkt daarentegen loopt traditioneel na Pasen terug. Dit jaar was de vraag echter tot in de zomervakantie (juli) zeer hoog en trekt ook nu weer aan.“

Exoten uit de EU?
De exotenteelt in Spanje wint steeds meer aan betekenis - zal dat in de toekomst een probleem worden voor producten van overzee? Dat denkt Santiago niet: "Spaanse avocado's of mango's zijn slecht een zeer korte periode beschikbaar. De Spaanse producten kunnen concurreren met die uit andere landen uit het Middellandse Zeegebied en elkaar aanvullen. Het is echter niet raadzaam om je alleen op één oorsprong te focussen." Diverse invloeden zoals on- en off-seasons, noodweer, milieucatastrofes en de groeiende markt in landen zoals China vereisen het om diverse oorsprongen permanent te importeren om flexibel en betrouwbaar te zijn.

Interesse in exclusieve mango's en tropische avocado's groeit
"Kent, Keitt en Palmer zijn nog steeds de meest prominente mangorassen in Europa, maar ook de hier minder bekende Israëlische rassen zoals Omer, Noa en Shelli worden meer verkocht. Nam Dok Mai en Ataulfo worden uitsluitend per luchtvracht geleverd en zijn eveneens zeer aantrekkelijk“, bevestigt Santiago. "De consumenten zijn steeds beter geïnformeerd over hun levensmiddelen en daarom winnen deze rassen ook nog steeds aan betekenis.“

Bij de avocado's gebeurt er eveneens een en ander: "Dankzij hun grootte wekken de tropische avocado's zoals Carla uit de Dominicaanse Republiek en Braziliaanse rassen zoals Margarida, Breda, Geada, Fortuna (en andere) de belangstelling van de consument.“ Sommige van deze exotische rassen domineerden reeds hun thuismarkt en vinden nu langzaam hun weg naar Europa. Ondanks alles blijft de Hass-avocado het meest geïmporteerde ras.

Kersttijd
Het is moeilijk in te schatten hoe het jaar zal eindigen: "Met de lockdowns en inperkingen overal in de EU kan men nauwelijks prognoses maken. Traditioneel is er een lichte daling van de verkoop in de retail tussen kerst en nieuwjaar. Dit jaar rekenen we op een normale kerst en een stijging van de vraag rond de jaarwisseling, aangezien minder mensen op vakantie kunnen gaan.“Santiago Contreras  
Hausladen Fruchthandelsgesellschaft mbH
Tel: 089 72014 0
verkauf@hausladen-frucht.de
www.hausladen-frucht.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.