Crisismodel: versdienst uit Duisburg trotseert de pandemie

"Binnen de kortste tijd had mijn moeder 600 nieuwe klanten"

Het is koel in de hal op de groothandelsmarkt in Duisburg. Bijna alles wat men zich aan groenten en fruit voorstellen kan, kan men hier vinden: truffels, paarse aardappelen, mini-knoflook, kumquats en talrijke Duitse groenten- en fruitsoorten evenals kruiden. Pompoenen in de zomer en aardbeien in de winter zijn hier geen zeldzaamheid. "We kunnen alle klantenwensen vervullen“, vast Maria Röskes, eigenaar van Weitz Frischdienst in een interview met de Unternehmerverband Ruhr-Niederrhein samen. Terwijl ze praat, typt ze ijverig op haar toetsenbord. Maria Röskes draagt ook in de zomer een jas en winterschoenen. Ze is eraan gewend - ze kwam hier immers al als kind. "Mijn ouders waren groenten- en fruithandelaren", vertelt Maria. Ze richtten Weitz Frischdienst in 1986 op, drie jaar later werd het bedrijf lid van de Unternehmerverband Ruhr-Niederrhein.


Een leveringsvoertuig van de versdienst uit Duisburg / Foto: Weitz Frischdienst

Groenten in plaats van cijfers
Maria Röskes zelf wilde eigenlijk belastingadviseur worden, maar cijfers waren niet haar wereld. In plaats daarvan nam ze samen met haar broer Raymund Weitz de zaak van haar ouders over en ontwikkelde ze het bedrijf verder. Weitz Frischdienst is hoofdzakelijk actief voor de horeca. Wie in de cocktailbars in Duisburg en omgeving van een Caipirinha geniet, kan er haast zeker van zijn dat de limes uit de hallen van Weitz Frischdienst stammen. Ook de restaurants en hotels in de omgeving laten zich graag door de versdienst beleveren. Een veilige handel – naar niet in tijden van de coronapandemie. "De opdrachten namen binnen de kortste tijd met 70 procent af“, vertelt Maria.

Kistjes naar de wensen van de klant
Toen het ene restaurant na het andere sloot, had ze een idee: groenten- en fruitkistjes voor consumenten, die contactloos geleverd worden. Een succesidee – al snel werden de eerste kistjes geheel naar de wensen van de klant verkocht. Het leveringsgebied bestaat uit de steden Düsseldorf, Duisburg, Mülheim an der Ruhr en Ratingen. En het businessmodel is zo succesvol dat Weitz Frischdienst het in de toekomst aan zal blijven bieden.

Meetbaar succes
Een belangrijke voorwaarde voor de verkoop van de populaire kistjes was de herziening van de homepage evenals het inrichten van een webshop. Opgaven die Maria's zoon Christopher op zich heeft genomen. Hij studeert in Berlijn software-engineering. In het kader van een speciaal programma van zijn universiteit richtte hij samen met medestudent Marcus Daftari het bedrijf Kant Solutions op. De twee creatieve koppen ontwikkelen online-shops en websites voor bedrijven. "De eerste onlineshop hebben we ingericht voor een bedrijf dat haute couture hoeden verkoopt in Berlijn“, herinnert Christopher zich. Inmiddels kunnen de twee bedrijfsoprichters terugkijken op een lange lijst van referenties. En het succes is meetbaar: "Binnen de kortste tijd had mijn moeder 600 nieuwe klanten“, zegt Christopher blij.

Nieuwe onlineshop en uitbreiding van het productpalet
En niet alleen de onlineshop is nieuw. Maria Röskes is van plan om ook nieuwe producten in het productpalet op te nemen: honing, azijn en olie, evenals vruchtensappen. "Dan kunnen we hele geschenk-manden aanbieden“, blikt de zakenvrouw, de naast zoon Christopher nog twee kinderen heeft, in de toekomst. En ook zakelijke klanten wil Maria nog sterker voor zich winnen. In het kader van bedrijfsgezondheidsmanagement stellen veel bedrijven hun medewerkers fruitmanden in keukens of kantines ter beschikking – deze zouden voortaan van Weitz Frischdienst kunnen komen.

Volledige traceerbaarheid
"Door onze jarenlange samenwerking met lokale telers ondersteunen we niet alleen onze regio, we kunnen ook de precieze herkomst van de producten traceren. We weten welke telers in Europa hun pro-ducten in een beste kwaliteit oogsten, hoe men ze behoedzaam transporteert, met de hand of speciale machines verwerkt en zonder tijdverlies ultravers aan de klanten levert“, belooft Maria. Met een blik op het logo van het bedrijf voegt ze er glimlachend aan toe: "We weten hoe het spel gespeeld wordt.“

Bron: Unternehmerverband Ruhr-Niederrhein 

Voor meer informatie:
Weitz Frischdienst GmbH
Maria Röskes
Am Lindentor 7 a
47259 Duisburg
+49 203 998990
info@weitz-frischdienst.de  
www.weitz-frischdienst.com 

Kant Solutions
LokalFrisch UG
Stallschreiberstr. 42
10969 Berlin
christopher.roeskes@kantsolutions.de 
www.kantsolutions.de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven