Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Almería en Granada halen 30% van de komkommers uit de markt

De vertegenwoordigers van de telersverenigingen ASAJA, COAG, COEXPHAL, Cooperativas Agro-Alimentarias, UPA en ECOHAL van de Spaanse provincies Almería en Granada hebben op een videovergadering op 23 november besloten om 30% van de komkommerproductie niet op de markt te brengen in een poging het hoofd te bieden aan de prijzencrisis van de afgelopen weken.

Vorige week hielden bovengenoemde verenigingen 2.340 ton komkommers uit de markt en toen al hadden ze in gedachten dergelijke maatregelen ook de daaropvolgende weken toe te passen mocht er geen prijsverbetering optreden. Het doel is om op eigen houtje voor een stabilisering van de marktprijzen te zorgen. De hoge temperaturen die in heel Europa tot een overproductie leiden, lijken immers pas in de laatste week van november te zullen dalen.

De vertegenwoordigers van de organisaties die de teelt- en afzetbedrijven vertegenwoordigen hekelen ook het gebrek aan bescherming van Spaanse en Europese producties. Ze maken gewag van een oneerlijke concurrentie met importproducten uit derde landen als gevolg van de passieve houding van de Europese autoriteiten in dit belangenconflict.

De provinciale vertegenwoordigers van de landbouworganisaties hebben opnieuw aangedrongen op een controle op de naleving van de overeenkomsten met derde landen zoals Marokko. Er moet volgens hen een zo groot mogelijke transparantie aan de dag worden gelegd inzake importstromen, quota en grenscontroles.

Tenslotte legden de vertegenwoordigers de nadruk op de noodzaak om de mechanismen voor het uit de markt houden van producten te verbeteren zodat de hele sector betrokken wordt en meedoet. Op dit punt werd ook vorig jaar al gehamerd, maar er is daaromtrent nog maar weinig vooruitgang geboekt ondanks het feit dat coördinatie essentieel is gezien de situatie.

Eind vorig jaar ging de Spaanse AGF-sector de straat op met vier punten op de agenda: de overheden bewust maken van de structurele crisis die de sector doormaakt, een einde maken aan de oneerlijke concurrentie van derde landen, de oprichting van een specifiek fonds met het oog op crisismanagement voor de hele AGF-sector en het dringende ontwerp van mechanismen via Europese regelgeving om de macht van de afzetketens/supermarkten te breken in de prijsonderhandelingen. Deze vier eisen zijn vandaag de dag, precies één jaar na de massale novemberprotesten van 2019, verre van vervuld.

Publicatiedatum: