Fraude bij etikettering van Marokkaanse AGF aangekaart in Brussel

Naar aanleiding van de klachten van verschillende telersorganisaties van Almería en Granada over het detecteren van Spaanse etiketten op Marokkaanse groenten en fruit heeft Europarlementariër Clara Aguilera, lid van de Commissie Landbouw en Plattelandsontwikkeling voor de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten, een schriftelijke vraag gesteld aan de Europese Commissie over de oorsprongsaanduiding van bepaalde Marokkaanse producten.

De Europarlementariër heeft de Commissie gevraagd of ze op de hoogte is van deze fraude bij de herkomstvermelding van de producten en of ze kan garanderen dat de lidstaten waarlangs deze producten de EU binnenkomen de controles op een gelijkaardige manier uitvoeren of die verschillen afhankelijk van de haven van binnenkomst. Aguilera doelde vooral op tomaten en heeft in haar mededeling aan de Commissie benadrukt dat slechts 4% van de Europese import van Marokkaanse producten via Spanje de EU binnenkomt.

De EU koopt meer Marokkaanse tomaten dan Spaanse. Bovendien wordt aan het Marokkaanse product, dat de Spaanse telers in een prijscrisis aan het storten is, geen eisen gesteld. Volgens gegevens van het Spaanse Agentschap voor Buitenlandse Handel (ICEX) overtrof de Marokkaanse export van verse tomaten (424.000 ton) van september 2019 tot augustus 2020 naar de EU voor het eerst de volumes tomaten uit Almería op de Europese markten (371.000 ton). De Europese aankopen van Andalusische tomaten daalt jaar na jaar, zo klaagt EsAndalucía, de Organisatie voor een Maatschappelijk Verantwoorde Agrifood Economie in Andalusië, aan.

Aguilera heeft ook gevraagd of de Commissie kan bevestigen dat de quota worden gerespecteerd die door de EU met Marokko zijn overeengekomen voor de import van Marokkaanse groenten en fruit.

De Andalusische gewestregering heeft al 400 specifieke inspecties in Almería uitgevoerd naar het heretiketteren met Spaanse labels van groenten en fruit uit derde landen. Daarbij zijn reeds elf bedrijven tegen de lamp gelopen. Aan enkele is een sanctie opgelegd, terwijl voor de rest de strafprocedure nog lopende is.

Bron: agroinformacion.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven