Australiërs betalen binnenkort misschien wel €1,55 voor een enkele citroen

De citroenprijzen bij de grote Australische retailers zijn explosief gestegen en lopen op tot wel €8,54 per kilo. De verviervoudiging van de citroenprijzen is volgens de sector toe te schrijven aan meerdere factoren, waaronder de ongunstige wisselkoers, de coronapandemie en het feit dat het een matig citroenseizoen is. 

Het leeuwendeel van de Australische citroenen wordt in de winter geteeld vanwege het klimaat en de teeltomstandigheden. Om de tekorten in andere jaargetijden aan te vullen, worden er citroenen uit de VS en Egypte geïmporteerd.

Ben Cant, voorzitter van Citrus Australia, legt uit dat de combinatie van meerdere factoren tot een 'perfecte storm' heeft geleid, die de prijzen heeft opgedreven. Cant zegt dat de wisselkoers betekent dat  Amerikaanse citroenen al duurder zijn voor ze in Australische supers liggen en dat er bij Egyptische citroenen sprake van kwaliteitsproblemen is. 

"De impact van Covid-19 en de sluiting van restaurants en bars betekende dat de Australische sector eerder in het jaar proactief is begonnen met de export van citroenen naar overzeese markten," voegt Cant eraan toe.  

Thewest.com.au citeerde Cant als volgt: "Er was sprake van een perfecte storm. Mijn boodschap aan iedereen die met tegenzin €1,55 per citroen neertelt, is dat de citrussector meer dan andere sectoren wordt gevormd door kleine tot middelgrote ondernemingen, waarvan de meeste familiebedrijven zijn. Net zoals vele andere bedrijven zijn zij dit jaar in een financiële en emotionele achtbaan beland. Wanneer u dus iets meer voor een citroen betaalt, dan komt dit geld goed terecht."

Cant vertelt dat de citroenprijzen vorig jaar dezelfde stijging lieten zien en dat de sector momenteel experimenteert met koelopslag om de beschikbaarheid gedurende deze maanden van het jaar te verhogen. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven