Moldavische fruittelers bijna gedwongen om te exporteren

Moldavische groenten- en fruittelers klagen dat ze vaak meer buitenlandse dan lokale groenten en fruit in de lokale winkelrekken vinden. Het leveren van AGF aan winkels in hun eigen land is volgens hen erg moeilijk.

Een fruitteler uit een dorp in Moldavië, die de nieuwste en meest geavanceerde technologieën voor de teelt van pruimen en druiven toepast, heeft problemen om zijn fruit aan binnenlandse winkels te verkopen. 90% van het fruit wordt voornamelijk naar de Europese Unie geëxporteerd en slechts 10% wordt ter plaatse verkocht.

"Ik lever mijn fruit niet rechtstreeks aan de winkel, omdat ik dat niet kan. Ik heb geen tijd om te rijden en kleine hoeveelheden aan alle ketens te leveren. Bovendien zijn fruitinkoopmanagers zeer veeleisend. Daarom geven veel telers de samenwerking op en als het hen toch lukt, verkopen ze het fruit via tussenpersonen," zegt Ion Ionaș, fruitteler uit Costești, Ialoveni.

Moldavië heeft wetten uitgevaardigd die lokale AGF-telers zouden moeten beschermen en lokale ketens dwingen om 50% van de lokale versproducten af te nemen, maar deze regel wordt in de praktijk heel vaak opzettelijk genegeerd.

Bron: sadyogrody.pl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven