Lore Van Aert, Special Fruit

“Corona lijkt weinig vat te hebben op de granaatappelmarkt”

Tholen – Het coronavirus heeft het jaar 2020 flink op zijn kop gezet. De vraag naar het ene product viel compleet weg en de vraag naar het andere product explodeerde. “Granaatappels hebben eigenlijk weinig tot geen last gehad van de crisis”, vertelt Lore Van Aert van Special Fruit. “Het is eigenlijk een heel stabiel product en we kunnen de vraag en het aanbod van de jaar vergelijken met vorig jaar.”

“Momenteel zijn Turkije, Israël en Griekenland in de markt aanwezig. Het Spaanse seizoen is een paar weken eerder gestopt vanwege de slechte weersomstandigheden”, zegt Lore. “Turkije voert voornamelijk de Hikaz-variëteit aan en Griekenland en Israël Wonderful. De kwaliteit van de granaatappels op de markt is goed. Tijdens de start van de seizoenen waren er wel wat kleine problemen, maar die zijn inmiddels opgelost.”


Granaatappels van de variëteit Hikaz

Granaatappelpitjes
Ook de prijzen van granaatappels zijn in lijn met vorig jaar. “De Hikaz ligt op een iets lager prijsniveau dan Wonderful, maar qua kwaliteit en smaak doet deze variëteit niet onder voor Wonderful. De schil van de Wonderful glimt iets meer, maar de vraag tussen deze variëteiten is nagenoeg gelijk. Niemand vraagt specifiek naar een variëteit”, aldus Lore. “We merken wel dat de vraag naar bewerkte granaatappel, zoals de granaatappelpitjes, de laatste jaren flink aan het groeien is. Granaatappel is een moeilijk product om te eten, maar erg gezond. Hierdoor zal de vraag naar een gemaksproduct alleen maar toenemen. Al moet iedereen wel toegeven dat er niets beter is dan het originele product." 

Egypte in opkomst
“Op dit moment is de granaatappelmarkt mooi in evenwicht. Er is natuurlijk altijd concurrentie, maar omdat de Spaanse aanvoer is weggevallen is de balans tussen de vraag en het aanbod goed. Het aantal productielanden is door de jaren heen vrij stabiel, maar we merken dat Egypte erg in opmars is. Dit land heeft granaatappels van september tot aan het einde van het jaar beschikbaar in de gekende variëteiten”, merkt Lore op.

Over enkele weken beginnen de feestdagen en volgens Lore is granaatappel een populair product tijdens Kerst. “Elk jaar rond de feestdagen zien we een toename in de vraag. Vanaf week 50 verwachten we dat de vraag weer flink toe zal nemen. We moeten het dit jaar echter zonder de Spaanse aanvoer doen. Hierdoor kunnen de prijzen wel wat gaan stijgen. Desondanks verwachten we genoeg product om aan de vraag te kunnen voldoen.”

Voor meer informatie:
Lore Van Aert
Special Fruit
Europastraat 36
2321 Meer - Belgium
+32 3 3170660
Lore.VanAert@specialfruit.be   
www.specialfruit.be      


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.