Erin Chen, Juxian Taiyuan Foodstuffs:

"Chinese gember maand eerder op de markt, prijs oude gember verdubbeld"

Verse gember stelt hoge eisen aan het tijdstip van het oogsten en de opslag. Het exportseizoen voor gember begint meestal met het begin van de winter. De gember is te lang in de opslag gebleven en de gemberschil is gaan afbladderen, terwijl de buitenlandse vraag alleen maar is toegenomen. Exporteurs zijn eerder dan gebruikelijk met het verzenden begonnen. Erin Chen, directeur van Juxian Taiyuan Foodstuffs, vertelt over de huidige omstandigheden op de Chinese gembermarkt.

Volgens Chen begint de gemberschil los te komen als verse gember te lang verkeerd wordt opgeslagen. Dit heeft echter geen invloed op de productkwaliteit of de houdbaarheid van de gember. Alleen het uiterlijk van de gember lijdt eronder. "De oude gember van vorig seizoen is nu bijna volledig uitverkocht. Sommige overzeese leveranciers raken door hun voorraad gember heen, dus exporteurs zijn begonnen met de verzending van verse gember. Onlangs hebben we een container gember naar Nederland verscheept en een andere naar Denemarken. We hebben onze verwerkingsapparatuur aangepast en houden de kwaliteit van onze verse gember nauwlettend in de gaten. Maar er is een groot risico bij het te vroeg exporteren van gember, dus voorlopig vermijden we het transport van grote hoeveelheden. We hopen de opslagprocedures goed af te ronden voordat we grote volumes gaan exporteren."

"Sommige leveranciers snijden de uiteinden van de verse gember af om te voorkomen dat de gember gaat vervellen. Dit is een gangbare methode, maar er is een risico. Als de lucht vochtig is, kan de gember beschimmeld raken. De gesneden gember wordt meestal geëxporteerd naar markten voor de korte tot middellange afstand in het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië."

De huidige prijs van verse gember is ongeveer 1.900 dollar (€ 1.592) per ton. Op de vraag naar de marktomstandigheden in de komende weken antwoordt Chen: "Het grootste deel van de gember die we momenteel leveren komt van onze eigen teeltbedrijven en wordt verwerkt in onze eigen magazijnen. Maar het grootste deel van de gember die op de markt is, is nog steeds in handen van de telers. Handelaren zullen na het begin van de winter in grote hoeveelheden bij de telers inkopen. Zij zullen dan de gember verwerken en exporteren. Het is nog te vroeg om te weten hoe de prijs zich zal ontwikkelen als het seizoen in een stroomversnelling komt. Deze maand zal de prijs naar verwachting niet schommelen."

Juxian Taiyuan Foodstuffs is een exportbedrijf dat gespecialiseerd is in de verwerking en export van Chinese gember. Het bedrijf is in 1999 opgericht. Het exporteert voornamelijk gember naar Europa en Noord-Amerika. Taiyuan Foods is gecertificeerd door GAP, SMETA, EU Organic en USDA Organic. Het team van het bedrijf streeft dit seizoen naar het vinden van nieuwe klanten in Duitsland, Nederland en Polen en onderhoudt daarnaast een loyale relatie met zijn vaste klanten. Het is ook in onderhandeling met een Zweedse supermarktketen.

Voor meer informatie:
Erin Chen
Juxian Taiyuan Foodstuffs Co., Ltd.
+86 1821 0938 299 
jxtyfood@hotmail.com
www.jxtyfood.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.