Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
27 november

Bananentelers plannen rondetafelgesprek met grote Europese retailers

Sinds begin september van dit jaar zijn bananentelers en -exporteurs uit Ecuador, Colombia, Honduras, Guatemala, Costa Rica, Panama en de Dominicaanse Republiek (samen goed voor zo'n 65% van de wereldwijde bananenhandel) een intense dialoog aangegaan met de Rainforest Alliance omtrent de update van de standaard voor 2020 van deze particuliere certificeringsinstantie. De bananentelers stellen dat hun bijdrage aan het opstellen hiervan buiten beschouwing is gelaten (slechts 2% van hun opmerkingen werden meegenomen) en dat het definitieve document sterk afwijkt van het voorstel dat vorig jaar werd gepresenteerd, waardoor de duurzaamheid van de bananensector in Latijns-Amerika en zo ook de inkomens van de vele duizenden gezinnen die daarvan afhankelijk zijn in gevaar dreigen te komen.   

Volgens een analyse van de sector zal de Rainforest Alliance standaard 2020 de kosten per doos bananen met nog eens €1,42 opdrijven, wat terug zal komen in de prijs van het product in het supermarktschap. Vanwege het ontbreken van een regeling voor gedeelde verantwoordelijkheid onder de spelers binnen de bananenwaardeketen zullen bananentelers alleen voor deze kosten op moeten draaien. Dit is een last die zij niet kunnen dragen, zeker niet gezien de impact van de Covid-19-crisis en de hoge investeringen die noodzakelijk zijn om verspreiding van de bananenziekte Black Sigatoka te voorkomen, die een bedreiging vormt voor de sector in deze regio. 

Vanwege deze situatie hebben bananentelers besloten om een rondetafelgesprek te organiseren met de grootste retailers in de EU (waaronder Aldi, Rewe en Tesco) om een plan op te stellen om deze lasten te delen. 

De ontmoeting staat gepland voor vrijdag 27 november. De toekomst van het keurmerk met de groene kikker hangt af van de uitkomsten van deze videoconferentie en alle ogen zijn nu gericht op verantwoordelijkheid van de grote supermarktketen. 

 

Voor meer informatie: 
Juan José Pons Arizaga
Coordinator
Ecuadorean Banana Cluster
Email: jjponsa@hotmail.com 

Publicatiedatum: