Minder Zuid-Afrikaanse druiven verladen

De druivenoogst begint op stoom te komen in de Zuid-Afrikaanse regio Orange River, waar koelhuizen momenteel de eerste druiven van het seizoen verwerken. Het seizoen kende dit jaar een late start. 

Uit cijfers blijkt dat er vorig jaar tot week 46 al bijna 270.000 dozen (4,5 kilo) uit Orange River waren geïnspecteerd, terwijl de intake dit jaar op dat moment nog op nul stond. 

Vorig jaar benaderde de oogst in Orange River de 20 mln dozen (4,5 kilo). Er wordt niet verwacht dat dit aantal dit jaar ver zal worden overtroffen. Meer dan 80% van de rassen in dit gebied zijn pitloze witte en rode druivenrassen. 

In de regio rondom Groblersdal/Marble Hall, waar het Zuid-Afrikaanse druivenseizoen afgetrapt wordt, ronden telers de oogst van het ras Early Sweet af, waarna ze zullen beginnen met het plukken van de Prime-druiven. 

Volgens de raming zal de oogst in deze regio die van 6,1 mln dozen van vorig jaar overtreffen. In de vroege zomer is er veel neerslag gevallen maar telers laten zich hier niet door van hun stuk brengen. Al hun teeltpraktijken zijn gericht op het plukken van druiven in een gebied waar vroeg in de zomer veel regen valt maar aantasting blijft uiteraard een gevaar en heeft ook vorig seizoen tot een oogstdaling geleid. 

 


Een perceel Prime-druiven in een druivenboomgaard is Limpopo (Foto: Schoonbee Landgoed)

Sommige druivenexporteurs spreken dit seizoen van een 'uitmuntende' kwaliteit. 

Trage start: minder dan de helft van het volume naar EU en VK
In tegenstelling tot voorgaande jaren, toen Zuid-Afrika tegen week 46 al druiven naar bestemmingen in Azië, Rusland en Canada verlaadde, zijn alle druiven die dit jaar tot dusver zijn verladen naar de traditionele markten de EU en het VK gegaan (109.458 dozen tegenover 296.744 dozen vorig jaar).

Druiventelers in de vroege teeltgebieden streven ernaar om hun druiven voor kerst op de Europese markt te krijgen om hun inkomsten te optimaliseren. 

De South African Table Grape Industry heeft de oogstraming voor dit seizoen op 65 tot 69,8 mln dozen (4,5 kilo) gesteld, hetgeen een toename zou betekenen ten opzichte van de afgelopen drie jaar. 

 

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven