Crisis Spaanse tomatenprijzen maakt hervorming Marokkaanse importprijzen tot prioriteit

Het exportseizoen van Marokkaanse tomaten naar de EU is in oktober van start gegaan. Opmerkelijk zijn de zeer lage prijzen, die de prijzen voor Spaanse tomaten omlaag drukt. In dit verband benadrukt de vereniging van groenten- en fruitproducentenorganisaties in Almeria, die deel uitmaakt van de Spaanse federatie van groenten- en fruitexporterende producentenorganisaties (Fepex), dat de tomatenprijs uit Almeria deze week met 0,14 euro/kilo een van de laagste van de afgelopen jaren is.

Geconfronteerd met deze situatie beschouwt Fepex het als een prioriteit om een efficiënt invoerprijsregime af te dwingen. Daarom moet de wijze waarop de forfaitaire invoerwaarde wordt berekend, worden hervormd om ervoor te zorgen dat bij de invoer uit Marokko een minimumprijs in acht wordt genomen en om bijgevolg vast te stellen of er al dan niet douanetarieven moeten worden betaald.

De in 2014 doorgevoerde hervorming, die van invloed was op de berekening van deze waarde voor de verschillende tomaten-variëteiten, met zeer uiteenlopende prijzen naar gelang de variëteiten, heeft ertoe geleid dat de invoerprijs die is vastgesteld voor de betaling van de douanerechten niet efficiënt is, en dat de invoer in de EU tegen zeer lage prijzen plaatsvindt. Dit eist zijn tol van de EU-productie, met name van de Spaanse, aangezien de Spaanse en Marokkaanse seizoenen elkaar overlappen.

Fepex heeft het ministerie van Landbouw ook gevraagd er bij de Commissie op aan te dringen de samenwerkings- en vrijwaringsclausules in de artikelen 4 en 7 van Protocol I bij de associatieovereenkomst tussen de EU en Marokko ten uitvoer te brengen, welke bedoeld zijn om eventuele marktverstoringen te corrigeren.

Sinds de inwerkingtreding van de associatieovereenkomst in 2011 en 2019 is de uitvoer van tomaten uit Marokko naar de EU met 44% gestegen. Ook de directe invoer van Spanje is sterk toegenomen, met 29% in dezelfde periode.

Bron: fepex.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven