Boeren van wildresorts stappen door wegblijven toeristen over op meloenenteelt

"Covid-19 heeft de watermeloenmarkt hard getroffen. Waar een vakantieresort als Sun City in de Noordwestelijke Provincie van Zuid-Afrika in de zomer meestal duizenden watermeloenen per dag zou verbruiken, nemen ze nu slechts honderden af en de markt voelt dat," zegt Martin Michael van het Exec-U-Fruit marktbureau op de groothandelsmarkt in Johannesburg.

Martin Michael, watermeloenhandelaar van Exec-U-Fruit op de groothandelsmarkt van Johannesburg

"De markt is dus overbevoorraad, hoewel de volumes op de vloer niet veel verschillen van de laatste tien jaar, maar er is een gebrek aan geld vanwege Covid-19 en de lockdown," legt hij uit, waarbij hij opmerkt dat de verkoop van watermeloenen bijzonder gevoelig is voor de cashflow. "Veel restaurants en hotels zijn gesloten, en met de verloren gegane cateringsector is 50% van onze markt verdwenen."

Als reactie op de plotselinge terugval in de handel voor ‘gelukstelers’ hebben sommige van deze teeltbedrijven in het noorden van het land dit jaar voor het eerst watermeloenen geplant en voor degenen die er vanaf mei in slaagden om op de markt te komen, was het een zeer lonende stap.

Vallen de watermeloenen van deze nieuwelingen op tussen de ervaren telers?

"Je kunt het verschil niet echt zien. Ik heb een aantal beginnende telers op mijn vloer wiens watermeloenen eruit zien alsof ze het al 15 jaar doen, en dan zijn er nog enkele telers die het al 15 jaar doen, maar het lijkt op hun eerste oogst. Het hangt allemaal af van het zaad en wat je in de grond stopt. Je kunt de trots zien die sommige van deze nieuwe telers erin stoppen."

Panoramisch uitzicht op de fruitvloer van de groothandelsmarkt van Johannesburg

Lucratieve watermeloen wintermarkt
Tijdens de winter was er een periode van fenomenale watermeloenprijzen in Zuid-Afrika met meldingen van R200 (10,96 euro) voor een watermeloen in de detailhandel.

"Je gelooft je ogen soms niet bij het zien van de recordprijzen. In juli en augustus verkochten we watermeloenen voor maximaal R170 (9,30 euro) per stuk. In de periode van april tot augustus verdienden de watermeloenentelers zeer goed geld. Na augustus begon het aanbod toe te nemen."

De detailhandelaren kopen hun watermeloenen nog steeds op de markt, in tegenstelling tot de meeste andere versproducten. Martin merkt op dat 90% van de Zuid-Afrikaanse watermeloenen zich op de versmarkten bewegen, met name in Johannesburg en Tshwane.

Watermeloen is financieel een aantrekkelijk gewas om te telen, omdat er geen pakhuis, verpakking of palletiseerapparatuur voor nodig is. Ongeveer 4.000 watermeloenen passen op een vrachtwagen en het kost een team van 10 tot 15 mensen drie tot vier uur om ze te lossen, waarna ze ze sorteren. "Watermeloenkopers zijn zeer gevoelig voor de grootte," merkt Martin Michael als laatste op.

Voor meer informatie:
Martin Michael
Exec-U-Fruit
+27 82 702 9036
mslk@me.com
www.execufruit.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven