Gouden horizon voor de notensector

De wereldwijde vraag naar noten zoals macadamia blijft sneller groeien dan het aanbod, terwijl de consumptie van hazelnoten en pinda's een nieuwe impuls kan krijgen door doorbraken in de behandeling van allergieën.

Wereldwijd zal de macadamiasector haar teelt binnen 10 jaar verdubbelen, wat zeldzaam is in de tuinbouw. De amandelsector heeft regelmatig nieuwe teeltrecords gevestigd, terwijl de hazelnotenteelt zich uitbreidt met nieuw areaal om aan de groeiende vraag te voldoen.

Overaanbod zal nog vele jaren geen probleem zijn, aangezien de bevolkingsgroei en de consumptietrends ten gunste van plantaardige eiwitten de vraag naar noten waarschijnlijk zullen doen toenemen.

Er zijn dus veel redenen tot optimisme, maar er liggen ook enkele zorgpunten in het verschiet.

Nieuw eiwit
Noten kunnen de komende jaren de consumptie van vlees en kaas gaan vervangen. Een 'notenburger' gemaakt met zonnebloempitten, cashewnoten, verse kruiden en specerijen is een smakelijke en cultureel aanvaardbare vleesvervanger.

De moderne consument kan zich in zeer korte tijd aanpassen aan nieuwe eetgewoonten en gewassen waar hij nog nooit eerder van heeft gehoord. En als consumenten eenmaal gewend zijn aan alternatieve smaken die goed werken in een hamburger of op een barbecue zullen ze 'echt' vlees snel vergeten zijn.

Kaas gemaakt van noten heeft bijna onbeperkte mogelijkheden. De wereldwijde kaasmarkt is € 50 mld waard en slechts een marktaandeel van 1% zou een fenomenale stimulans zijn voor de notensector.

Het technische proces van het maken van kaas uit noten lijkt te zijn geperfectioneerd en klaar voor productie op industriële schaal. Als de consument zich eenmaal heeft aangepast aan de iets andere smaken, is er geen weg meer terug, is de verwachting.

Klimaat en duurzaamheid
De tuinbouw is een van de weinige sectoren waarover de mens voor de lange termijn, zelfs verder dan politieke verkiezingen, nadenkt. De notensector bevindt zich in een goede positie om als voorbeeld te dienen voor optimale tuinbouwpraktijken, aangezien de marges hoog zijn en de sector de middelen heeft om te investeren in duurzaamheid, in ieder geval op bepaalde gebieden.

Het vermijden van fossiele brandstoffen in de tuinbouw is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn op dit moment geen echte alternatieven voor tuinbouwmachines die op fossiele brandstoffen werken; dit moet veranderen en er zijn meer prikkels nodig om een omschakeling tot stand te brengen, aangezien de druk op de sector de komende jaren exponentieel zal toenemen.
Daarnaast is het geen geheim dat de waterefficiëntie in boomgaarden over de hele wereld nog veel kan worden verbeterd.

Klik hier om het volledig artikel in Farmer's Weekly te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven