Betere frambozenrassen voor Marokkaanse en Tunesische telers

Global Plant Genetics heeft bekend gemaakt dat zij onlangs haar vertegenwoordigingscontract met James Hutton heeft verlengd. Dit betekent dat het bedrijf nu in staat is om drie nieuwe frambozenrassen exclusief aan te bieden aan telers in Marokko en Tunesië. Onder deze rassen bevinden zich de twee herfstframbozen: Skye en Lewis, evenals de low-chill zomerframboos Glen Mor. Jamie Petchell, mede-eigenaar van het bedrijf: "We kijken ernaar uit om deze nieuwe rassen in Noord-Afrika aan te kunnen bieden. Zowel Marokko als Tunesië beschikken over uitmuntende omstandigheden voor de frambozenteelt en deze rassen bieden deze regio dan ook veel potentie. Het gewas is inmiddels al ruim vertegenwoordigd in beide landen maar er is ruimte voor verdere groei door middel van deze verbeterde rassen. De frambozencategorie blijft zich net zoals het totale zachtfruitsegment nog altijd uitbreiden en we zijn enthousiast om deze drie nieuwe betere rassen in deze regio te kunnen leveren."

Elk van deze drie rassen heeft telers en handelaren weer andere voordelen te bieden. Skye is een ras dat twee maal per jaar kan worden geoogst en zowel in het voor- als najaar frambozen van uitmuntende kwaliteit geeft. Uit de testen die er toe nu toe werden gedaan, is gebleken dat Skye momenteel beter presteert dan de meest toonaangevende commerciële rassen, zowel in termen van opbrengsten als smaakkenmerken. Lewis is eveneens een herfstframboos maar wordt iets vroeger in het najaar geplukt dan Skye, waardoor dit zeer productieve ras een lang oogstseizoen. Telers kunnen er ook voor kiezen twee maal per jaar te oogsten maar het ras levert de meest optimale prestaties bij één oogst per jaar. Het feit dat de zomerframboos Glen Mor een low-chill ras is, betekent dat het tot laat in het najaar een bescheiden aantal vruchten geeft. Dit ras is echter voornamelijk bedoeld als commercieel ras dat vroeg in het voorjaar wordt geplukt. Glen Mor is ook interessant omdat het de genetische marker bezit die weerstand biedt tegen Phytophthora wortelrot. Dit maakt dat dit ras veelzijdig toepasbaar is, zowel voor de vollegronds- als substraatteelt. 

Het frambozenveredelingsprogramma van James Hutton is wereldwijd gerenommeerd. Het instituut ontwikkelt al tientallen jaren toonaangevende fruitrassen. 

Dr. Nikki Jennings, werkzaam als frambozenveredelaar bij het programma, en Jamie Smith, business manager bij Agri Tech, geven hun reactie: "We zijn buitengewoon enthousiast over de samenwerking met GPG, de introductie van deze drie nieuwe rassen uit ons veredelingsprogramma en hun potentiële toepassing in Marokko en Tunesië. Deze drie rassen zijn afgestemd op de trend voor grotere, zoetere frambozen die beter beantwoorden aan de wensen van zowel telers als consumenten. We hopen dat telers met name het verbeterde plukgemak van de herfstrassen Lewis en Skye zullen weten te waarderen in combinatie met de hoge productiviteit en royale vruchtgrootte. We zijn ook erg enthousiast over de introductie van het zomerrras Glen Mor omdat dit het eerste ras is dat een marker tegen wortelrot bevat en daarom dus niet alleen fruit van uitstekende kwaliteit geeft maar ook bestand is tegen Phytophthora."

Naast telers in Marokko en Tunesië toegang te bieden tot deze nieuwe rassen zal Global Plant Genetics ook licenties voor deze rassen uitgeven in andere regio's, waaronder Zuid- en Noord-Amerika, Australië, Zuid-Afrika en een aantal andere. 

 

Voor meer informatie: 
Global Plant Genetics
solutions@globalplantgenetics.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven