TraceNET GO-app biedt optimaal oogstbeheer voor zachtfruittelers

Steirische Beerenobstgenossenschaft eGen. verkoopt jaarlijks ongeveer 8 miljoen kg zwarte en rode bessen, vlierbessen, vlierbloesem en appelbessen. Ongeveer 300 zachtfruittelers telen conventioneel of volgens de biologische normen van de EU. Het meeste zachtfruit wordt industrieel verwerkt en geëxporteerd naar de EU of overzee. Gemiddeld duurt het slechts 7 uur vanaf de oogst op meer dan 1.200 hectare bebouwde grond in heel Oostenrijk tot aan de invriesinstallatie in Lieboch. Een uitgekiende logistiek op basis van de dagelijkse oogsthoeveelheden vormt de basis voor het invriezen van de bederfelijke vlierbessen van de beste kwaliteit.

De dagelijkse oogsthoeveelheid die op elk overdrachtspunt moet worden opgehaald, werd voorheen in de ochtend van te voren bepaald op basis van van telefoongesprekken vanuit het hoofdkantoor naar de 18 overdrachtspunten. De beheerders van deze transferpunten moesten op hun beurt met de telers uit hun gebied communiceren om de geplande dagelijkse oogsthoeveelheden te krijgen. Als gevolg daarvan werden de oogsthoeveelheden vaak alleen als schatting gegeven. De cijfers klopten vaak niet met wat er werkelijk werd geoogst, bijvoorbeeld doordat het overdag onverwachts ging regenen.

Geoptimaliseerde dagelijkse processen
Dit lange communicatietraject en de onzuivere dagelijkse rapportages hebben de aanzet gegeven tot het zoeken naar een oplossing om dit dagelijkse proces te optimaliseren. De eisen voor het nieuwe systeem werden gedefinieerd als: compatibiliteit met het bestaande ERP-systeem, uitvoerbaarheid op mobiele telefoons met zowel Android als iO's en gebruiksgemak.

Bij de nadere selectie werd gekozen voor de GO! oplossing van activeIT Software & Consulting, waarvan het ERP-systeem al in gebruik is bij de Steirische Beerenobstgenossenschaft eGen. De heer Vötsch, verantwoordelijk voor de kwaliteit en het proces van het bedrijf, vertelt over de uiteindelijke keuze: "Omdat GO! 100% compatibel is met traceNET en wij verdere licentiekosten en interfaces besparen." Tevreden voegt hij eraan toe: "De app is voor ons op maat gemaakt en is op een intuïtieve manier eenvoudig te gebruiken."

Met de nieuwe mobiele oplossing traceNET GO! kunnen actuele waarden van de dagelijkse oogsthoeveelheden door de teler via de smartphone worden gerapporteerd waar de logistiek vervolgens op wordt afgestemd. Daarnaast worden toekomstige oogsthoeveelheden per veld of veldstuk inclusief variëteiten geregistreerd, waardoor planning en een overzicht van de oogstvoortgang mogelijk is.

Digitalisering
Het belangrijkste proces is nu digitaal. "Op dit moment melden onze bedrijven hun geplande dagelijkse oogsthoeveelheden tegen 10:00 uur en ze kunnen deze gedurende de dag wijzigen als daar aanleiding toe is. Om 17:00 uur weten we precies hoeveel elke producent op welke plaats zal leveren. We kunnen de vrachtwagens met relatieve nauwkeurigheid naar de overdrachtspunten sturen en collectieve zendingen inplannen. We weten welke rassen er geoogst worden en de diepvriesdienstverleners kunnen zich voorbereiden op de dagelijkse behoefte aan ruimte," legt de heer Vötsch uit.

Digitalisering is allang in de zachtfruitsector ingeburgerd. Het vereist echter de juiste partner om de speciale processen van AGF-bedrijven aan te pakken en te implementeren. "De softwareoplossingen stellen ons in staat om de efficiëntie en kwaliteit te verhogen en te controleren en de kosten te minimaliseren. Sommige zaken die we hebben bereikt zouden helemaal niet of slechts met extreme inspanningen kunnen worden gerealiseerd zonder softwareoplossingen," besluit de heer Vötsch.

Voor meer informatie:
Steirische Beerenobstgenossenschaft eGen
Hans-Thalhammerstraße 28
8501 Lieboch - Oostenrijk
+43 3136 62 002
info@holunder.com
www.holunder.com

activeIT Software & Consulting GmbH
Gabriel Marek
Premstätter Straße 165
A-8054 Seiersberg-Pirka - Oostenrijk
+43 3162 3120 120
g.marek@active-it.at
www.active-it.at


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven