Kouga Berries oogst de laatste blauwe bessen

Kouga Berries, de enige teler van blauwe bessen in de Zuid-Afrikaanse Gamtoos Valley, heeft 90% van zijn vaste productie geoogst. Op sommige van de oudere percelen is meer dan 30 ton bessen per hectare geoogst en het totale volume is sinds vorig jaar verdubbeld, net als het jaar ervoor.

Dit is het derde seizoen voor Kouga Berries, dat een areaal van 24 hectare heeft (de helft onder gaas, de helft in tunnels) in het Patensiegebied, zeer dicht bij het Kouga-stuwmeer in de Oostkaap.

De blauwe bessen, die eind juli langzaam beginnen te rijpen, bereiken hun hoogtepunt in de eerste week van oktober en worden nu allemaal door Haygrove South Africa geëxporteerd voor Driscoll's programma's in de EU, het VK, het Midden-Oosten en een beetje naar het Verre Oosten. De blauwe bessen zijn op dit moment al verpakt.

"Haygrove is trots om samen te werken met Kouga Berries," zegt Sean Tager, algemeen directeur van Haygrove South Africa. "Het zijn uitstekende telers die niet alleen ongelooflijke opbrengsten hebben behaald, maar ook verbazingwekkende kwaliteitsresultaten."

"Als we kijken naar de toekomstige impact van de Peruaanse expansie op ons bevoorradingsraam, is er een steeds grotere behoefte aan Zuid-Afrikaanse producenten om zich te concentreren op deze twee belangrijke elementen om hun eigen concurrentievermogen en duurzaamheid te garanderen," vervolgt Sean.

Foto: Kouga Berries

Seizoen goed verlopen
Het grootste deel van de oogst is geëxporteerd, maar Kouga Berries heeft ook 15% van zijn oogst geleverd aan de lokale detailhandelaar Woolworths, zowel in de Mixed Berries-lijn (samen met Haygrove-frambozen van George) als in de Flavour Burst-lijn. Minder dan 5% van de totale oogst komt terecht op de binnenlandse markt, op traditionele markten of in de lokale marktverkoop.

Aan het begin van het seizoen werd een deel van het fruit, ongeveer 20% van de oogst, per vrachtwagen naar Johannesburg gereden om daarna op een vliegtuig te worden geladen, maar normaal gesproken worden de meeste bessen per boot of vliegtuig vanuit Kaapstad verzonden, afhankelijk van de marktomstandigheden en de bestemmingen.

"Aangezien we twee keer zoveel volume hebben gehad als vorig jaar, waren we in het begin bang dat we niet al het personeel zouden kunnen krijgen dat we nodig hadden voor de oogst, maar uiteindelijk ging alles heel goed. Het is een goed seizoen geweest met weinig verrassingen onderweg," zegt Frikkie du Preez, directeur van Kouga Berries.

Een mobiel verpakkingsstation waar de plukkers de bessen meenemen voor de eerste sortering. Elk station ontvangt fruit van 64 plukkers.

Gamtoos Valley blijkt optimaal voor blauwe bessen
Patensie staat bekend om zijn citrus- en groententeelt, maar is de laatste jaren ook onderhevig aan droogte en strenge waterbeperkingen. Blauwe bessen verbruiken minder water dan citrus (en ongeveer driekwart van de tabak dat vroeger op dit land werd verbouwd). Frikkie merkt op dat de koelere nachten in combinatie met de warme dagen van het dal de optimale omstandigheden bieden voor de groei en rijping van zeer smakelijke bessen met een goede houdbaarheid.

"Bij Kouga Berries zijn we er trots op dat we enkele van de best smakende blauwe bessen van Zuid-Afrika telen. De zeer succesvolle Costa en Driscoll variëteiten, samen met ons ideale klimaat, helpen Kouga Berries om dat doel te bereiken."

De partners van Kouga Berries waren onder de indruk van de Driscoll en Costa blauwe bessenrassen die ze op beurzen hadden gezien, en het opstarten van de teelt van blauwe bessen is enorm vergemakkelijkt door de technische expertise van Haygrove, besluit Frikkie.

Voor meer informatie:
Frikkie du Preez
Kouga Berries
+27 87 350 0227
kougaberries@gamtoos.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven