Coen Swager, TB&S:

"Na paarse spitskool Violetti komen we nu ook met een savooie-spitskool"

Tholen - Met de paarse spitskool Violetti introduceerde TB&S een aantal jaar geleden al een innovatie in het groentenschap. Inmiddels zit er al weer een nieuwe puntige groente aan te komen. "We zijn druk bezig met de teelt van een savooie-spitskool. Inmiddels hebben we deze puntige brassica ook op ons bedrijf in Portugal getest en komend teeltseizoen brengen we hem commercieel op de markt", vertelt algemeen directeur Coen Swager. "Door de teelt in Nederland en Portugal te combineren, kunnen we deze groente jaarrond aan onze klanten aanbieden. We moeten er alleen nog even een nieuwe naam voor bedenken!"

De Violetti wordt volgens Coen steeds bekender in het schap. "We hebben dit jaar een goede opbrengst en ook de maatsortering en vorm is prima. De Nederlandse supermarkten pakken de Violetti vooral actiematig mee, vaak in combinatie met een mooie folder. Bij de Belgische retail wordt hij veelal in een mooie mix van 6 groene spitskolen en 2 paarse aangeboden. De verkoop naar Duitsland begint nu ook los te barsten en ook de Scandinavische landen hebben hem graag. De helft van het volume dat we daarheen sturen is biologisch."


Coen Swager

"Daarnaast hebben de snijderijen de Violetti ontdekt. Je kunt hem gemakkelijk wokken en omdat hij niet bloedt, is hij ook ideaal voor de salade. Zo heb je een zomer- en wintergroente tegelijk. De Violetti is dan ook prima geschikt als vervanger van de Radicchio Rosso", vertelt Coen. "De afzet van de rode en witte kool verloopt volgens de teler momenteel erg moeizaam. "Prijzen zijn erg matig. Ik verwacht dat de landen om ons heen voldoende aanbod hebben. De afzet van spitskool verloopt normaal. We moeten even geduld hebben tot er echt gaatjes op de markt ontstaan."

TB&S teelt in Noord-Holland op een groot areaal spitskool en nog eens buitenteelt van kleinere slasoorten als little gem, Romaine sla en paksoi. Daar houdt het niet bij op, want ook in Alpiarca in Portugal heeft het bedrijf een behoorlijk areaal flespompoenen en spitskool staan. Het bedrijf houdt op beide vestigingen jaarrond 100 medewerkers aan het werk. "In Portugal zitten we nu volle bak in het pompoenenseizoen. Ook de eerste Violetti's en spitskool zijn alweer geoogst. Wij geloven in jaarrond teelt. Vandaag de dag zijn we het enige bedrijf in Europa dat jaarrond spitskool levert", besluit Coen.

Voor meer informatie:
TB&S
Vronermeerweg 1
1834 AX Sint-Pancras
Tel: 072-5642386
MobL 06-53498460
info@spitskool.com 
www.spitskool.com
www.violetti.nl/nl/ 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven