Nieuw-Zeeland klaagt over Europese frites dumping

De import van Europese frites in Nieuw-Zeeland heeft gevolgen voor de telers: minder beoogde opbrengst en banenverlies.

Hewson Farms, in Mid Canterbury, heeft een aardappelareaal van zo'n 350 ha en teelt o.a. voor McCain Foods. Ook telen ze uien, tarwe, wortelen, bieten, kool en lijnzaad.

Directeur Ross Hewson zei dat de instroom van Europese frites in Nieuw-Zeeland, zoals blijkt uit de handelscijfers van Nieuw-Zeeland, heeft geleid tot een overspoeling van de binnenlandse markt met meer dan 40 containers frites. Er was een nog grotere aanvoer in Australië, volgens hem.

McCain Foods reageerde op de overdaad aan producten door de productie te beperken om de markt te bevoorraden dit jaar. Als gevolg daarvan heeft het bedrijf volgens Hewson het aantal vaste werknemers verminderd als reactie op de verscherping van de marktomstandigheden, waardoor de kosten van arbeid, productie en de naleving van de voorschriften zijn gestegen.

Bewijs hiervoor is door belanghebbenden in de sector, zoals Hewson, in het Pandemisch Industrieherstelplan voor Aardappelen Nieuw-Zeeland (PNZ) gegeven. Dit plan werd in september voltooid en heeft het handelsherstelteam van het ministerie voor Bedrijfsinnovatie en Werkgelegenheid (MBIE) ertoe aangezet een onderzoek in te stellen naar de dreiging die uitgaat van de import van een overschot aan diepgevroren frites.

Volgens Hewson staat er veel op het spel, wat een "zeer duidelijk geval voor MBIE is om te onderzoeken. De banen en het levensonderhoud van Nieuw-Zeeland zijn in gevaar als we importeurs toestaan ons land te zien als een dumpingplaats."

Hij prees de steun van fastfoodrestaurants zoals McDonalds, die hun steun hadden uitgesproken en beloofden om alleen lokaal geteelde producten in Nieuw-Zeeland en Australië te gebruiken. 

De Nieuw-Zeelandse aardappelverwerkende sector ondervindt schade door de import vanuit Europa en heeft last van de effecten van Covid-19 op de toeleveringsketen. In september was het overschot in Europa 1,5 mln ton, maar de laatste cijfers worden geschat op 2,6 mln ton vanwege nieuwe lockdowns in verschillende Europese landen.

De situatie is niet uniek voor de Nieuw-Zeelandse aardappelsector. Ook in de Verenigde Staten, Australië en Zuid-Afrika werd aangedrongen om antidumpingmaatregelen te nemen.

Bron: Otago Daily Times


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven