Rwanda moet avocado gaan exporteren

Gezondheidsbewuste consumenten in ontwikkelde landen in Europa hebben moeite om voldoende avocado's te vinden. Toch beschikt Rwanda, evenals een aantal andere Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara, over ideale omstandigheden voor de grootschalige teelt van deze fruitsoort. 

Rwanda produceert jaarlijks in totaal 141.130 ton avocado's maar het grootste deel van deze productie bestaat uit rassen die ongeschikt zijn voor de export. 

Kenia is het enige land in deze regio dat de avocadoteelt heeft ontwikkeld en daarom ook het monopolie op de export heeft. Het land is de achtste grootste avocadoproducent wereldwijd. 

Volgens Hosea Machuki van de Fresh Produce Exporters Association of Kenia (FPEAK) exporteert zijn land voornamelijk drie rassen: Hass, Fuerte en het lokale ras Jumbo. Ieder jaar worden er in Kenia ruim 115.000 ton avocado's geteeld, waarvan 70% wordt geteeld op kleinschalige teeltbedrijven. 

Zo groeide de export van Keniaanse avocado's in de twaalf maanden tot oktober met 15%, hetgeen het land €10,8 mln aan inkomsten opleverde. Deze groei kan deels worden toegeschreven aan de invoering van hogere internationale kwaliteitsstandaarden.

Ondertussen produceert Rwanda, dat zich in juli 2007 heeft aangesloten bij de Oost-Afrikaanse Gemeenschap, 82.000 ton lokale avocadorassen die niet aan de exportstandaarden voldoen. In 2012 startte de Rwandese regering met een project voor het distribueren van zaailingen die aan de exporteisen beantwoordden en het informeren van de bevolking over de waarde van de verschillende avocadorassen. 

Hass is wereldwijd veruit het populairste avocadoras. De internationale markt voor Hass-avocado's zal in de periode van 2020 tot 2025 naar verwachting een samengestelde jaarlijkse groei van 4,8% doormaken. 

Rwandese tuinbouwwetenschappers zullen, gezien de groeiende populariteit van het fruit, flink moeten investeren in de ontwikkeling van een ras dat geschikt is voor de export en minder lang de tijd nodig heeft om productief te worden.

Klik hier om het hele artikel te lezen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven