Chinese aardappelareaal zal het komend decennium jaarlijks 0,4% toenemen

Voor het verkoopseizoen 2020/21, dat loopt van september tot en met augustus, wordt de oogst van Chinese aardappelen geraamd op 99 miljoen ton. Dit is een stijging van 3% ten opzichte van de geschatte 96 miljoen ton die in 2019/20 werd geteeld.

De stijging is het resultaat van een toename van de Chinese aardappelteelt die wordt aangewakkerd door hogere aardappelprijzen en gunstige weersomstandigheden in de belangrijkste aardappel telende provincies in het noordwesten en zuidwesten van China. Echter, zware regenval en tyfoons begin september 2020 veroorzaakten in het noordoosten van China aanzienlijke vertragingen bij de aardappeloogst.

Gemiddeld bedroeg de groothandelsprijs van aardappelen in 2019 RMB 2,4/kg (€0,26/kg), ongeveer 11% meer dan het voorgaande jaar, en de hoogste in de afgelopen 6 jaar. Volgens experts wordt dit veroorzaakt door twee redenen. Allereerst zijn in 2019 de Chinese groentenprijzen gemiddeld gestegen. Daarnaast is de kwaliteit van de aardappelteelt verbeterd.

Volgens het China Agricultural Outlook Report 2020 zal het Chinese aardappelareaal de komende tien jaar met gemiddeld 0,4% per jaar toenemen. Volgens het rapport is de aardappel een belangrijk gewas om het inkomen van de telers te verbeteren, vooral in minder ontwikkelde heuvelachtige gebieden. De aardappelopbrengst zal met gemiddeld 0,5% per jaar toenemen door het verbeteren van de veldbeheertechnologie en het uitbreiden van de toepassing van virusvrije pootaardappelen.
Als gevolg hiervan zal de aardappelproductie volgens het rapport gedurende de komende tien jaar met gemiddeld 0,9% per jaar toenemen.

Binnen-Mongolië, Gansu, Sichuan, Guizhou en Yunnan zijn de grootste aardappeltelende provincies, goed voor bijna 60% van de totale opbrengst. Er zijn vier grote aardappelteeltgebieden in China: 1) de noordelijke enkele gewaszone; 2) de zuidwestelijke gemengde gewaszone; 3) de centrale dubbele gewaszone en 4) de wintergewaszone.

Klik hier voor het hele USDA-rapport.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven