Bart Nemegheer, De Aardappelhoeve

"Je moet biologisch telen in de vingers krijgen om er een succes van te maken"

De Aardappelhoeve in Tielt is gespecialiseerd in aardappelen en zowat een kwart van de teelt is biologisch. Zaakvoerder Bart Nemegheer is duidelijk: “Bio is voor mij met respect voor de natuur smaakvolle aardappelen telen die we met fierheid aan de consument kunnen leveren.”

Op en top gezond
De aardappel is al eeuwen lang vaste kost in onze voeding. En zaakvoerder Bart Nemegheer is een overtuigde liefhebber (hoe kan het ook anders?): “Aardappelen zijn een basisproduct, maar het zijn geen dikmakers, ze bevatten minder calorieën dan pasta of rijst (nl. 82 kcal/100 gram) en dus passen ze in een gezond voedingspatroon. De aardappel heeft misschien een wat oubollig imago omdat dat al eeuwen op het menu staat, maar eigenlijk is het een op en top gezond product!”

Hoe kwamen er biologische aardappelen op zijn bedrijf terecht? Bart vertelt: “Zo’n 15 jaar geleden was er een heel beperkt aanbod van biologische aardappelen. In 2004 hebben we een rondvraag gedaan bij de retail of er interesse was in biologische aardappelen. Die bleek er zeker te zijn, vooral supermarkten waren geïnteresseerd in een continu aanbod van bioaardappelen. Uiteindelijk zijn we zelf biologische aardappelen gaan telen. De aardappelen worden gewassen, bewaard én verpakt op het bedrijf. Zo zorgen we ervoor dat er het hele jaar door bioaardappelen beschikbaar zijn op de markt.”

Straffe patatten
Wie al eens aardappelen in de moestuin heeft geteeld, weet ongetwijfeld dat de schimmelplaag een geduchte vijand is. Deze ‘phytophtera infestans’ is lastig te bekampen. Daarom is er in bio hard gewerkt aan de teelt van robuuste aardappelen, die de plaag op eigen krachten kunnen weerstaan.

Bart geeft een voorbeeld van de kracht van die robuustheid: “Robuuste aardappelrassen zijn resistent tegen de aardappelplaag. Is er ergens een uitbraak van de plaag op een conventioneel veld, dan heeft dat geen invloed op een biologische veld in de buurt. Die bioaardappelen groeien gewoon verder. In bio hebben we nu een behoorlijk aantal volwaardige robuuste biologische aardappelrassen die er niet alleen goed uitzien maar bovendien ook lekker zijn”.

In 2018 ondertekenden verschillende partners uit de Vlaamse en Waalse aardappelsector het convenant voor robuuste bioaardappelen. Het doel is om vanaf 2021 100% robuuste rassen te gebruiken in de biologische aardappelketen.

Bio-aanpak
Zijn er daarnaast nog andere verschillen met conventionele teelten? Biologisch boeren vraagt echt wel meer inzicht, volgens Bart: “Je kunt niet zomaar snel even overstappen naar bio. Het is een bewuste keuze en houdt een hele andere manier van werken in. Je moet het in de vingers krijgen om er een succes van te maken.”

Zo vraagt de gewasbescherming een compleet andere aanpak in bio. Bart legt uit: “Bio gaat over de manier waarop je gewassen beschermt en plagen en onkruid bestrijdt. In de bioteelt gebruik je geen chemisch-synthetische gewasbescherming of onkruidbestrijding. Wat mag wel? Onkruid gaan we te lijf met een arbeidsintensieve, mechanische bestrijding of we gebruiken middelen op basis van extracten van biologische producten. Daarnaast blinkt bio uit in duurzaamheid en de manier waarop de boer omgaat met de grond, het bodemleven en de natuur rondom het perceel. ”

Bio mee met zijn tijd
Bart ziet duidelijk hoe de technieken mee geëvolueerd zijn met de bloei van de biosector: “De biosector boomt, steeds meer mensen kiezen voor bio dus is er ook steeds meer areaal (landbouwgrond) dat bewerkt en geoogst moet worden. De sector is mee geëvolueerd met zijn tijd en de technieken voor grotere velden zijn stelselmatig verbeterd. Voor onze aardappelen hebben wij hoogtechnologische machines die perfect zijn aangepast zijn aan onze noden. Er zijn ook precisieschoffelmachines die met camera’s werken. Dus de biosector blijft niet stilzitten!”

Bron: Alles over bio

Voor meer informatie:
De Aardappelhoeve
Putterijstraat 7A
8700 Tielt (België)
+32 (0)477 29 17 84
info@deaardappelhoeve.be       
www.deaardappelhoeve.be     


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven