Laurent De Smedt, BelOrta

“Met de nieuwe Fred® peer spelen we in op de vraag naar rood gebloste peren”

Tholen – Vanaf deze week biedt BelOrta de nieuwe Fred® peer aan. Vorige jaar werd de peer op een kleinere schaal commercieel geïntroduceerd, maar dit jaar kan de producentenorganisatie de Fred® op een grotere schaal aanbieden. “De Fred® is een Zwitserse peer en is een kruising tussen de rassen Verdi en Harrow Sweet”, vertelt Laurent De Smedt, divisiehoofd hardfruit van BelOrta. “Het ene ras geeft de Fred® de mooie rode blos en de andere geeft hem de smaak. BelOrta heeft de rechten verworven voor de Benelux en inmiddels is de peer door telers van BelOrta aangeplant.”

“De smaak van de Fred® peer neigt naar die van Durondeau. Daarom is het een peer die op termijn Durondeau kan vervangen, omdat de Fred® niet gevoelig is voor bacterievuur. Het pluktijdstip van de Fred® is na de Conference, wat ideaal is voor de telers en de peer heeft tenminste drie weken koeling nodig. Hierdoor komt de Fred® op de markt na de verkoop van andere gebloste peren, waaronder QTee. Ook Wouters Fruithandel is overtuigd van deze peer en zal deze mee laten aansluiten na de QTee. Binnen enkele jaren, als de producties mooi op gang gekomen zijn, willen we de Fred® van november tot april aanbieden”, zegt Laurent.

55 ton
Dit jaar heeft BelOrta 55 ton Fred® peren om te vermarkten. “In 2025 willen we 100 hectare hebben aangeplant. Opvallend is de hoge productiviteit van de bomen. De bomen geven tot 30% meer kilo’s dan de Conference-bomen”, vervolgt De Smedt. “De peren hebben een goed groeiseizoen gehad. De helft van de bomen staat onder hagelnetten en ook deze bomen hebben het erg goed gedaan. Door een deel onder hagelnetten te planten kunnen we jaarlijks een bepaald volume garanderen aan onze klanten.”

Europa
“We merken dat er veel vraag is naar gebloste of volledig rode peren. Naast Fred® hebben we ook een volledig rode peer: de Red Angel. Deze wordt volgend jaar commercieel aangeplant. Met de Fred® focussen we ons niet alleen op de Benelux, maar ook op Duitsland, Scandinavië en andere export bestemmingen. Ook in het buitenland verschijnt de Fred® peer op de markten. “In Frankrijk heeft Blue Whale de rechten verworden en in Italië de Origin Group. Het zijn grote organisaties die achter deze peer staan.”

“Telers zijn enthousiast”
BelOrta had geen moeite om telers te vinden die de Fred® wilden aanplanten. “Telers zijn zeer enthousiast over deze peer. Ze zien de zeer goede bewaarbaarheid en de shelflife van deze peer. Daarnaast zijn de tonnages goed en zijn er veel klasse 1 peren geplukt. Hierdoor zien de telers veel potentieel in de Fred®. Daarnaast smaakt de peer ook nog eens erg goed. Wanneer de Fred® rijp is, is deze sappig, maar het is een peer die op elk moment gegeten kan worden”, besluit Laurent.

Voor meer informatie:
Laurent De Smedt
Divisiehoofd hardfruit
BelOrta
Tel: +32 (0)12 67 02 60
Laurent.desmedt@belorta.be  
www.belorta.be   

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.