Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Volker Peters (Helle Niedersachsen)

Duitse aardappeltelers breiden areaal uit wegens gebrek aan alternatief

Slechts weinig branches werden zo door de coronapandemie beïnvloed als de aardappelindustrie. Van de hamsterinkopen in het voorjaar tot aan de afzetproblemen bij geschilde aardappelen in het kader van de actuele horecasluiting: voor de Duitse aardappelbranche was 2020 zonder twijfel een opmerkelijk verkoopjaar. Volker Peters - directeur van Helle Niedersachsen GmbH - blikt terug maar kijkt ook vooruit.

"De consumptieaardappelmarkt is momenteel weer in beweging, er is vraag naar producten. Ook de verkoop van chipsaardappelen loopt prima, hoewel de prijzen onder het contractniveau liggen. De categorie frietaardappelen vertoonde in september en oktober een kleine opwaartse trend, maar daarna was dit al snel weer klaar vanwege de nieuwe horecasluiting. De verwerking van geschilde aardappelen leidt zonder twijfel het meeste onder de coronamaatregelen. Momenteel wordt slechts een verwerkingscapaciteit van circa 30 procent behaald", schetst Volker de actuele situatie.


Volker Peters ziet meer waardering bij de consument voor de Duitse aardappel.

Oproep tot areaalverkleining
De Europese branchevereniging NEPG heeft onlangs opgeroepen om het areaal in heel Europa met 15 procent te verkleinen. Deze aanbeveling werd ook in Niedersachsen met verbazing aangehoord. Volker: "We hebben onze arealen de afgelopen jaren tendentieel uitgebreid. Parallel hieraan waren er zowel in 2018 alsook in 2019 problemen met droogte in grote delen van Europa. Nu hadden we dit jaar over het algemeen voldoende neerslag, waardoor de aardappelen overal goed gegroeid zijn. Bovendien weten we niet hoe het verder gaat met het coronavirus. Daar komt de slepende voortgang van de Brexit nog bij, wat ons indirect ook treft. Hierdoor is er momenteel veel onzekerheid in de branche."

Ondertussen heeft de Europese aardappelindustrie jaarlijks te maken met aanzienlijke overschotten. Een areaalverkleining zou volgens Volker geen complete oplossing voor het eigenlijke probleem van de branche zijn. "De telers breiden hun areaal uit omdat het ontbreekt aan een goed alternatief. Graan of suiker zijn prijstechnisch gezien minder interessant. De uienteelt lijkt de enige lucratieve optie te zijn. Maar als iedereen overstapt op uien, zouden we daar op den duur hetzelfde probleem als bij de aardappelen hebben", waarschuwt hij.


Kwaliteitsbeoordeling

De deelstaat Niedersachsen geldt van oudsher als het grootste aardappelteeltgebied van Duitsland. Ongeveer de helft van het totale volume wordt hier geteeld. "We hebben in principe altijd overschotten, omdat we de plaatselijke oogst nooit zelf zouden kunnen consumeren. Tegelijkertijd wordt regionaliteit juist bij de aardappelen een belangrijk inkoopargument: men wil bij voorkeur regionaal geteelde aardappelen. Hierin zie ik voor de toekomst eveneens een probleem, dat wij onze aardappelen dan niet meer simpelweg naar Sachsen of ergens anders heen kunnen brengen. Dat wil zeggen, we moeten er op hopen dat er in Nederland of Polen sprake is van oogstuitval door droogte, zodat we onze overschotten ofwel naar het westen ofwel naar het oosten kunnen sturen."


Links: aardappelmonster op de akker, rechts: verpakte aardappelen voor de handel

Meer waardering bij de consument
De huidige coronapandemie heeft de aardappelbranche volgens Volker echter ook goeds gebracht. "Velen hebben tijdens de crisis erkend dat de aardappel een onontbeerlijk basisvoedingsmiddel is, waardoor er meer waardering bij de consument voor de aardappel als onderdeel van een gezonde voeding ontstond."

Tegelijkertijd moet men ervoor zorgen dat er aardappelen van fatsoenlijke kwaliteit in de schappen liggen. "In april, toen de frietfabrieken deels de deuren sloten, werden er verwerkings-aardappelen voor een deel op de consumptieaardappelmarkt geplaatst. Bij industrieaardappelen gaat het echter om hele andere rassen, wat bij sommige consumenten dan ook op onbegrip heeft gestuit. Alles bij elkaar zie ik echter op de lange termijn wel perspectief voor de Duitse aardappel." 

Voor meer informatie:
Helle Niedersachsen Raiffeisen Kartoffel GmbH
Volker Peters
Klein Bünstorfer Straße 20
29549 Bad Bevensen
Telefoon: +49 5821 8660
Fax: +49 5821 8670
E-mail: [email protected] 
Web: www.helle-niedersachsen.de  

Publicatiedatum: