Iraanse AGF-export stijgt 13,8%

De waarde van de Iraanse AGF-export is in de eerste zeven maanden van het huidige Iraanse kalenderjaar (20 maart tot 21 oktober) met 13,8% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in het afgelopen jaar, aldus een ambtenaar van de Douane van de Islamitische Republiek Iran (IRICA).

Mehrdad Jamal Orounaqi, het plaatsvervangend hoofd van IRICA voor technische en douanezaken, stelde de waarde van de uitgevoerde producten vast op € 2,6 mld in de zeven maandperiode van het huidige Iraanse jaar. De ambtenaar vertelde dat het gewicht van geëxporteerde producten in de genoemde periode met 26,7% is gestegen tot 4,537 mln ton.

Volgens Orounaqi werd 3,599 mln ton producten met een waarde van € 2,2 mld geëxporteerd tijdens de eerste zeven maanden van het voorgaande jaar.

Iran exporteerde meer dan € 4,48 mld aan AGF en levensmiddelen in het vorige Iraanse kalenderjaar (beëindigd op 19 maart) volgens het hoofd van de afdeling Planning en Economische Zaken van het ministerie van Landbouw, Shahrokh Shajari.

Volgens hem werd vorig jaar ongeveer 7.104 mln ton van deze producten met een waarde van € 4,8 mld geëxporteerd naar buitenlandse bestemmingen.

In de genoemde periode werd volgens Shajari ook meer dan 6.941 mln ton AGF en levensmiddelen met een waarde van € 5,3 mld geïmporteerd.

Watermeloenen, appelen, tomaten, aardappelen, uien en sjalotten waren de top vijf exportproducten in het voorgaande jaar als het gaat om gewicht, terwijl qua waarde pistachenoten en -pitten, appelen, tomaten en watermeloenen de vijf belangrijkste exportproducten waren.

Shajari wees verder op de belangrijkste geïmporteerde artikelen in termen van gewicht: maïs, gerst, sojameel, sojabonen en onbehandelde suiker waren de top vijf geïmporteerde producten, terwijl in termen van waarde veemaïs, rijst, gerst en sojabonen de top van de geïmporteerde producten vormden.

Bron: hwww.tehrantimes.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven