Groeiprognose 10% Peruaanse Hass-avocado's

De Peruaanse avocadosector heeft de laatste jaren een opmerkelijke groei doorgemaakt en het ziet ernaar uit dat de positieve trend nog enige tijd aanhoudt, zo beweert de voorzitter van de Peruaanse Telersvereniging van Hass-avocado’s (Prohass), Daniel Bustamante Canny. Hij raamt de groei van de export van Hass-avocado's in 2021 op 10%. Dit jaar zijn er 360.000 ton verzonden naar het buitenland.

Toch moet er volgens Bustamante gewerkt worden aan enkele aspecten om die groei ook daadwerkelijk te kunnen bereiken. Zo mag er geen overaanbod op de markt komen en moet er vooral vermeden worden dat er veel te grote volumes verzonden worden in een tijdspanne van slechts enkele weken. De kwaliteit van het exportproduct moet voldoen aan alle eisen met speciale aandacht voor het percentage droge stof, want een gebrek daaraan schaadt niet alleen het imago van een aantal bedrijven, maar van de Peruaanse avocado in het algemeen.

Bustamante haalde ook het internationale overaanbod aan als een factor die kan meespelen. Er komt veel product op de internationale markten uit landen zoals Zuid-Afrika, Mexico, de Verenigde Staten en de laatste tijd ook Colombia. Het is dus niet zozeer de pandemie, als wel de hevige internationale concurrentie die de exporteurs onder druk zet. "Maar als we binnen Peru zelf de verzendingen beter organiseren, zijn we al een heel eind vooruit", zegt hij.

Daniel Bustamante wijst erop dat de avocado in vele landen niet langer als een exotisch product wordt gezien, maar als een essentieel onderdeel van een uitgebalanceerd en gezond dieet. "Dit beeld van de avocado moeten we goed voor ogen houden. Het moet ons aanzetten om enkel het beste product onder de beste omstandigheden te verzenden."

Bron: agraria.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven