Zuid-Afrika: Toyota New Harvest-winnaar breidt fruitteelt met succes verder uit

Als zoon van een landarbeider wist Sewis van der Horst zich op te werken tot teler en exporteur van kwaliteitsfruit. Vorig jaar werd hij gekroond tot winnaar van de Toyota New Harvest.

Sewis van der Horst is van mening dat de kwaliteit van het fruit dat op zijn bedrijf Loufontein, wordt geteeld, vergelijkbaar is met die van elke commerciƫle producent. Van der Horst is opgegroeid op een steenfruitteeltbedrijf in de vruchtbare Hoeko-vallei van de West-Kaap. "Tuinbouw is mijn passie, maar ik wilde niet de rest van mijn leven een landarbeider blijven. Ik wilde zelf een teelbedrijf bezitten en leiden," zegt hij.


Sewis van der Horst in zijn appelboomgaard

In 1993 boden de eigenaren van het teeltbedrijf hem de kans om een hogere opleiding te volgen en hij schreef zich in voor een tuinbouwdiploma aan de Kromme Rhee Training Academy, net buiten Stellenbosch. Na het afronden van zijn studie werkte hij in verschillende leidinggevende functies. Vervolgens begon hij te solliciteren bij de overheid voor een tuinhervormingsbedrijf. Na vele pogingen kreeg hij uiteindelijk een woning op een teeltbedrijf toegewezen door het toenmalige Ministerie van Plattelandsontwikkeling en Landhervorming. Hij kreeg een pachtovereenkomst voor 30 jaar, met de mogelijkheid om de grond te kopen.

In 2016 nam Van der Horst Loufontein, met een areaal van de 1.165 ha, net buiten Villiersdorp in gebruik. Toen hij het teeltbedrijf onder zijn hoede nam, waren er al appelbomen, perenbomen en nectarines geplant op respectievelijk 30 ha, 12 ha en 1,27 ha. De boomgaarden en het teeltbedrijf zelf waren echter niet in zeer goede staat. "De irrigatiesystemen waren een puinhoop, de boomgaarden werden niet goed gesnoeid en de programma's voor gewasbeschermingsmiddelen en bemesting waren ontoereikend," herinnert hij zich. "Bovendien was het onderhoud van de werktuigen ook minimaal."

Na een aantal jaren ploeteren zegt Van der Horst dat hij al een verschuiving in de teelt en de kwaliteit van het fruit dat op Loufontein wordt geteeld, kan zien. Vorig seizoen bedroeg de opbrengst van Golden Delicious appelen 90 ton per hectare op. Dat is bijna het dubbele van wat dit appelras opbracht toen hij het in 2016 overnam.

Momenteel bestaat het assortiment appelen van Van der Horst uit rassen als Royal Gala, Golden Delicious, Granny Smith, Royal Beaut, Early Red One en Big Bucks. Van der Horst is van plan om nog minstens 20 ha appelboomgaarden te vervangen omdat deze economisch niet rendabel zijn. In 2019 herstelde hij 5 ha met Big Bucks en hij verwacht dat deze boomgaard tegen 2021/2022 vruchten zal gaan dragen.

Klik hier om het volledige artikel te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven