Areaal loopt op naar 3.000 ha

Oekraïense blauwe bessenteelt neemt steile vlucht

De afgelopen vijf jaar zijn blauwe bessen het populairste commerciële bessengewas in Oekraïne, waardoor het land een steeds belangrijkere speler op de zachtfruitmarkt is geworden. Volgens schattingen van deskundigen kan het areaal dit jaar al oplopen tot 3.000 hectare. Iets meer dan tien jaar geleden was het iets meer dan 200 hectare. Sommigen voorspellen dat het blauwe bessenareaal in de komende vijf jaar zal verdrievoudigen.

Volgens Alexander Yarechenko van het Instituut voor Tuinbouw werd in 2018 700 hectare aangelegd met nieuwe planten, wat neerkomt op een toename van het areaal met 44% in de loop van het jaar.

Yarechenko geeft aan dat het totale blauwe bessenareaal op dit moment 2.100 hectare is, op basis van officiële gegevens van 2018. Dit is te danken aan de nieuwe aanplant in de laatste drie jaar. In 2016 werd er op 280 hectare nieuwe blauwe bessenstruiken aangeplant, in 2017 485 hectare en in 2018 700 hectare.

Volgens de Pools-Oekraïense handelsmedia stond Oekraïne eind september 2020 op de tweede plaats van de 20 grootste leveranciers van blauwe bessen ter wereld qua exportgroei. In de afgelopen vijf jaar bedroeg de gemiddelde groei van de verkoop van blauwe bessen 26,5%.

Bron: blueberriesconsulting.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven