Ondanks (of dankzij?) de coronacrisis heeft Zuid Afrika dit jaar 10% meer vers fruit uitgevoerd dan vorig jaar. Ook het weer (stormen) heeft niet kunnen weerhouden dat er veel fruit kon worden uitgevoerd. Op basis van cijfers t/m september (vorig jaar goed voor 92% van het jaartotaal) wordt er voor heel 2020 een export van vers fruit geraamd van 3,6 miljoen De drie voorgaande jaren was het steeds tussen de 3,26 en 3,37miljoen ton. De cijfers zijn excl. Zambia omdat de export naar dat land in 2019 een vreemde afwijking laat zien.
Een kwart meer naar Nederland
Er zitten flinke verschillen in ontwikkeling van de export naar de diverse afnemers. Nederland is van oudsher de belangrijkste afnemer van Zuid Afrikaans fruit. Dit jaar is er volgens de Zuid Afrikaanse douane (SARS) maar liefst een kwart vers fruit meer naar Nederland geëxporteerd dan in 2019. Vergeleken met de beide jaren daarvoor was het 17% meer. Nederlandse importcijfers volgens Eurostat bevestigen de grote import vanuit Zuid Afrika. In de periode januari-augustus is er dit jaar een kwart meer vers fruit uit Zuid Afrika ingevoerd dan vorig jaar in dezelfde periode.
Een kwart naar Nederland
Nederland is dit jaar met een hoeveelheid van 810.000 ton goed voor 23% van de totale Zuid-Afrikaanse fruitexport. De EU27 als geheel is goed voor een derde. Omdat de rechtstreekse export naar Italië, Duitsland en Spanje afnam was de groei van de export naar de EU27 “maar” 16%.Overigens nam de rechtstreekse export naar Portugal wel fors toe. Het Verenigd Koninkrijk is als land met 425.000 ton de tweede afnemer van Zuid Afrikaans fruit. Dat was 15% meer dan in 2019.
Heel veel meer naar Rusland
Opvallend is de groei van de export naar Rusland. Dit jaar is er ruim 275.000 ton fruit naar dat land uitgevoerd, een plus van 40%.Vergeleken met de beide jaren daarvoor was dat een kwart meer. De Verenigde Arabische Emiraten is de vierde afnemer. Naar dat land werd dit jaar veel (20%) meer uitgevoerd dan in 2019. Naar de andere belangrijke afnemer in de golfstaten, Saoedi-Arabië, bleef de export dit jaar flink achter bij de van vorig jaar.
Export naar China gehalveerd dit jaar
De Zuid-Afrikaanse fruitexport naar landen in Zuid- en Oost-Azië is dit jaar fors gedaald. Dit is vooral toe te schrijven aan de export naar China. Die kelderde met een kwart naar 155.000 ton. Naar Hong Kong werd 15% minder uitgevoerd. De derde en vierde Aziatische afnemers Bangladesh(126.000ton) en Maleisië (84.000 ton) namen wel meer af. De afzet naar Noord-Amerika verliep ook goed met plussen van 25% en 60% voor resp. Canada (112.000 ton) en de Verenigde Staten (93.000 ton).
Een derde sinaasappelen
Sinaasappelen vertegenwoordigen ruim een derde van de Zuid Afrikaanse fruitexport. De export van sinaasappelen groeide wel maar met 6% iets minder sterk dan gemiddeld. In totaal is er dit jaar door Zuid-Afrika 1,25 miljoen ton aan sinaasappelen uitgevoerd tegen 1,18 miljoen ton vorig jaar. In 2018 was het met 1,27 miljoen ton wel meer dan dit jaar.
Nederland is de belangrijkste afnemer van Zuid-Afrikaanse sinaasappelen. Dit jaar gaat het daarbij om 283.000 ton, 23% van de totale export. Portugal is de opvallende tweede met een export dit jaar van 106.000 ton. Een plus van meer dan 80% vergeleken met vorig jaar. Aanzienlijk minder Zuid Afrikaanse sinaasappelen zijn er dit jaar gegaan naar China (-47%) en Saoedi Arabië (-20%).
Vooral meer citroenen en mandarijnen
Op grote afstand zijn appelen het tweede export product. Dit jaar groeide de export met 8% naar een kleine 500.000 ton. Grote groeiers in het Zuid Afrikaanse export assortiment zijn dit jaar citroenen en mandarijnen. Van beide producten is 30% meer uitgevoerd dan in 2019.Citroenen gingen vooral heel veel meer naar Nederland. De export verdubbelde van 45.000 ton in 2019 naar meer dan 90.000 ton dit jaar.
Bijna helft van alle druiven naar Nederland
Overigens is druiven voor de export naar Nederland het tweede product. Zo’n 45% van de totale Zuid-Afrikaanse druivenexport is gericht op Nederland. De groei van de export van dit product was met een procent of 5 bescheiden. De export van grapefruits liep wat terug. Zowel in z’n totaliteit als die naar Nederland. Onder de wat kleinere producten zitten een paar groeiers. Dat zijn: perziken/nectarines, dadels en blauwe bessen.
Klik hier voor het volledige rapport.
Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
+31 654 687 684
www.fruitandvegetablefacts.com
[email protected]