Otflow in Challenger50 lijst van Sprout.nl

De luchtverdelingsmat voor koelcontainers van Otflow is ook het grote publiek niet ontgaan. Na de winst van het Start-up funding event en de Rotterdamse Ondernemersprijs ‘Nieuw Helden’ is het bedrijf nu ook opgenomen in de Challenger50 lijst van Sprout.nl, een platform voor snelgroeiende startups, scaleups en investeerders. De Challenger50 is een jaarlijkse toplijst van ondernemingen die de gevestigde orde uitdagen met een vernieuwend model, betere techniek of een socialere en groenere business. De lijst wordt dit jaar voor de vijftiende keer uitgereikt

Ontstaan Otflow
Elke dag varen 750 koelcontainers met fruit Rotterdamse haven binnen. Helaas werkt die koeling niet in alle hoeken van de containers even goed, waardoor tijdens de reis veel fruit wordt aangetast en verloren gaat. Otto de Groot bedacht daarvoor een relatief simpele, kartonnen mat waarmee die temperatuur wel evenredig wordt verdeeld, en alle pakweg druiven en peren in ongeveer dezelfde staat arriveren op de plek van bestemming. In 2016 richtte hij daarvoor samen met Ronald Hagenstein Otflow op.


Marc Reijm, Otto de Groot en Ronald Hagenstein

Mat verbetert luchtstroom
‘Doorgaans houden importeurs rekening met een waardeverlies van 5 tot 8 procent  tijdens zeetransport doordat de koude lucht niet efficiënt door zo'n container heen beweegt. Daarom hebben we samen met de Food & Biobased Research faciliteit van Wageningen de Otflow ontwikkeld, een mat uit gerecycled materiaal van 11 meter die je op de bodem legt van de koelcontainer. Dankzij zijn unieke vorm zorgt die voor de optimale interne luchtstroom. Hierdoor blijft al het fruit lekker koel, wordt er minder weggegooid en heb je minder financieel verlies’, zegt Hagenstein. ‘De mat is gemaakt van waterdicht, sterk karton uit reststromen van de voedselindustrie, zo geven wij dit materiaal een tweede leven.’

Grootste exporteurs
Inmiddels krijgt Otflow tractie, met distributeurs in 11 landen en afnemers in 21 landen. "We zijn in de testfase met de 3 van de grootste exporteurs van vers fruit van Zuid-Amerika.’ De coronacrisis komen de mattenmakers wel door. ‘Doordat we al vier jaar goed geïnvesteerd hebben in een solide basis van afnemers en distributeurs. Maar toegegeven, het momentum dat we hadden vóór de crisis had ons vele stappen verder kunnen brengen dan waar we nu zijn. "

Wie in 2020 met de titel naar huis gaat, wordt dinsdag 17 november bekend. Dan pitchen 3 finalisten ten overstaan van een stevige jury, met daarin Jacqueline van den Ende (Peak Capital), Erik de Heer (EYnovation), Marijn Pijnenborg (Winc Academy, Boralis), Constance Scholten (Slingshot Ventures) en Ruud Zanders (Kipster, Challenger van 2019).

Voor meer informatie:
Otflow
Goudsesingel 130 
3011 KD Rotterdam
T: 0031 6 53234536
M: sales@otflow.com 
W: www.otflow.com    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.