In de zomer en in de herfst gaan de wortelen in Duitsland vers van het veld naar de supermarkt. In de winter worden ze echter in een soort winterslaap gebracht, de stofwisselingsprocessen worden dan beperkt en de groenten blijven langer vers.
In Duitsland wordt in de wintermaanden jaarlijks ongeveer 180.000 ton wortelen opgeslagen. Dit komt overeen met het gewicht van ongeveer 900 blauwe vinvissen. Deze voorraad wortelen dekt een groot deel van de vraag tot mei.
Vertraagde oogst
De oogst van zowel de vroege als de late rassen kwam dit jaar iets langzamer op gang, omdat de teeltgebieden in het begin van het seizoen deels te kampen hadden met droogte. Dit betekent dat de verplaatsing naar de winteropslag nu ook iets later begint dan in andere jaren. Door de regen van de afgelopen weken hecht de grond echter goed aan de wortelen. De grond beschermt de groenten in de koelcellen tegen uitdroging in de winter.
Met temperaturen van minder dan 2°C hebben de wortelen het lekker koud in de koelcellen. Voor de opslag wordt het loof bij de oogst afgesneden. Pas als de wortelen het pakstation verlaten en naar de winkels gaan, worden ze gewassen en vervolgens ingepakt.
Bron:
www.Meine-Möhren.de