Sinds januari werden er al 68.000 ton avocado's geëxporteerd

Nieuw Keniaans exportverbod moet export onrijpe avocado's voorkomen

Benjamin Tito, hoofd van het Tuinbouw Directoraat, laat weten dat er vanaf nu een verbod op de export van Fuerte- en Hass-avocado's geldt. Telers mogen nog wel het minder populaire ras Jumbo exporteren. 

"We hebben de avocado-export vanaf vandaag stopgezet om de huidige oogst de kans te geven te rijpen en zo onze overzeese markten te beschermen. Het verbod werd ingevoerd nadat sommige handelaren het fruit onrijp hadden geplukt om te kunnen profiteren van de hoge prijzen op internationale markten.

Export
In de periode van januari tot oktober werden er 68.000 ton avocado's vanuit Kenia geëxporteerd. De waarde van de export bedroeg €108,4 mln, zo laat de sector weten. 

Volgens Hosea Machuki, directeur van de Fresh Produce Exporters Association of Kenya (FPEAK), bedroeg de avocado-export vorig jaar zo'n 59.000 ton, waarmee het product de meest geëxporteerde fruitsoort in het land was. 

"In 2020 werden er tot en met oktober al 68.000 ton avocado's geëxporteerd. De voornaamste aanjager van de exportgroei is de areaaluitbreiding in het land, nu steeds meer telers buiten de traditionele teeltgebieden het fruit ook omarmen," vertelt Machuki aan africa.cgtn.com, eraan toevoegend dat de avocado de grootste bron van deviezeninkomsten is en goed voor een vijfde van de totale Keniaanse tuinbouwexport. Hij merkt op dat het Oost-Afrikaanse land een enorm potentieel biedt voor zowel de grootschalige als kleinschalige avocadoteelt. 

Machuki vertelt dat zo'n 70% van het fruit door kleinschalige teeltbedrijven wordt geteeld, die gemiddeld over vijf tot 20 bomen beschikken. De helft wordt geteeld door middelgrote bedrijven en het overige deel op grootschalige commerciële teeltbedrijven. 

"Onze avocado's groeien op natuurlijke wijze onder de meest optimale omstandigheden, zodat er weinig aan gewasbescherming hoeft te worden gedaan en het meeste fruit biologisch kan worden geteeld," aldus Machuki. 

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven