Hans Blaak, VAM Watertech, Jacco van Kessel, Van Kessel Fruit

“Een laatste stap naar 100 procent herbruikbaar water”

Tholen –Een laatste aanvulling op de waterbehandelingsinstallatie bij Van Kessel is bijna een feit: een systeem dat de klei en slib na-ontwatert. “Je wilt niet weten wat er soms voor rommel meekomt uit de boomgaard,” vertelt Jacco van Kessel. Vier jaar geleden besloot de eigenaar van Van Kessel Fruit flink te investeren in een optimaal waterbehandelingssysteem waarmee hij het water in zijn bedrijf kan hergebruiken. Dat kon tot nu toe voor 90%. Met de laatste toevoeging zelfs 100%. “Nou, zeg 98% zeker,” nuanceert Hans Blaak van VAM Watertech het enigszins, de leverancier van de installaties bij Van Kessel. “Er komt altijd nog wel een beetje water mee met de appelen en peren.”

Het water in de kanalen is hier al meer dan 8 maanden in gebruik

“Het complete systeem bestaat nu uit een viertal processtappen waarlangs het water uit de dumpers en waterkanalen gaat,” legt Hans uit. “Ten eerste halen we de klei eruit middels bezinking. Hier halen we al 95% van de zichtbare vervuiling uit het water. Normaal ging hier nog veel water verloren dat in het slib bleef zitten maar met de na-ontwatering hebben we dat kunnen tackelen.”

Ozon en UV
Na de voorgenoemde bezinking volgt een zandfilter en daarna een intensieve desinfectie middels Ozon en UV. “Met deze laatste behandelingen halen we eigenlijk alle bacteriën uit het water zoals E-coli, Listeria maar ook de afgewassen gewasbeschermingsmiddelen, schimmels en sporen op het fruit,” vertelt Hans verder. “Dat is een belangrijke stap want doe je dat niet, dan krijg je een cumulatief effect in je waterkanalen waarbij het aantal bacteriën, schimmels en pesticiden zich opbouwt.”

Water in de dumpersystemen bij Van Kessel gaat al meer dan 4 weken mee

De waterbehandeling  in de omvang en mate bij Van Kessel is overigens een primeur in Nederland. “Wat dat betreft loopt Jacco wel voorop in deze ontwikkelingen,” vertelt Hans. “Daarmee legde hij de lat voor zowel zichzelf als voor ons als specialist behoorlijk hoog. Maar we hebben het gerealiseerd en nu hebben we een volledig gesloten systeem gerealiseerd waarin we het water volledig kunnen desinfecteren.”

Meer dan alleen water besparen
In eerste instantie was de investering vooral bedoeld om te besparen op het gebruik van water maar in de loop der jaren zag Jacco nog meer voordelen van deze installatie. “Op de eerste plaats de voedselveiligheid en hygiëne. Vooral het afdoden van de bacteriën is voor ons erg belangrijk gebleken omdat we zo het cumulatieve effect voorkomen. Dat is zeker een meerwaarde gezien de supermarkten steeds strenger worden op de voedselveiligheid  en pesticiden op groente en fruit.”

Investering
Hans geeft wel toe dat een dergelijke installatie een behoorlijke investering kan zijn. De techniek zoals bij van Kessel geleverd kan ook inmiddels in modules worden geleverd. Zo kan een compleet systeem ook in stappen worden bereikt. De investering in waterbehandeling vraagt wel een iets andere benadering dan andere machines. Het zorgt niet direct voor omzetverhoging of een betere marge. Echter, het wordt wel steeds meer een voorwaarde voor verantwoord gebruik van water met behoud of verbetering van de voedselveiligheid.  Daarnaast zien onze afnemers duidelijk dat deze investering je geld en tijd bespaart in de schoonmaak. Zo kan de machine ook het water automatisch in de nacht na-zuiveren waardoor je de volgende dag met nagenoeg drinkwaterkwaliteit aan de slag kan. Het feit dat schoon water ook zorgt voor een prettige werkomgeving en dat je met dergelijk zuiver water ook een goede indruk maakt op de afnemers zijn wat moelijker in geld uit te drukken, maar spelen zeker ook een rol in de totale uitstraling als bedrijf.”

Klik hier voor een uitvergroting

Hans wijst ook op de situatie in andere landen. “We zien dat water een steeds schaarser goed wordt in de wereld. Met een dergelijke waterzuiveringsinstallatie ben je dus ook voorbereid op de toekomst. Niet alleen als het gaat om de strengere eisen van retail en consument maar ook voor het milieu. Die investering gaat men dus toch een keer moeten doorvoeren en het liefst doe je dat dan ook in één keer goed en niet pas als het echt moet – dan heb je er namelijk nu al jaren plezier van en rust dat het goed is geregeld.”

Voor meer informatie:
Hans Blaak
VAM Watertech
Tel +31 628 237 650
hb@vam-watertech.com
www.vam-watertech.com 

Jacco van Kessel
Van Kessel Fruit
Tel: +31(0)418 63 12 31
jaccovankessel@vankesselfruit.nl
www.vankesselfruit.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven